Tači: Ne sumnjam da će Kosovo otvoriti ambasadu u Beogradu

© AFP 2023 / PHOTO/STRHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hašim Tači, prvi potpredsednik kosovske vlade i ministar inostranih poslova, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Zagrebu, izjavio je da Kosovo ima jaču poziciju od Hrvatske i Bosne da dokaže ratnu odgovornost Srbije tokom rata na Kosovu.

Tači je u intervjuu zagrebačkom Večernjem listu pred dolazak u Hrvatsku rekao da će kosovska vlada ispuniti Sporazum iz Brisela, jer je u skladu sa ustavom Kosova i podržava teritorijalni suverenitet Kosova.

Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Kosovo nije nezavisno jer o svemu mora da pita druge

Srbija je već priznala kosovske dokumente, pasoše, granice, zakone, izbore i ovo je način da, korak po korak, takođe prizna Kosovo kao deo procesa evropskih integracija. Na kraju ovog procesa. Nemam sumnje da će Kosovo otvoriti ambasadu u Beogradu i imati dobre susedske odnose. Da li će to biti u ovom mandatu ili sledećem, to zavisi od Srbije, koliko brzo želi da prihvati stvarnost. Jer, de fakto, Srbija je priznala Kosovo, rekao je Tači.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Ne bi nas primili u EU, čak ni da priznamo Kosovo (video)

On je dodao da očekuje da Kosovo ove godine potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao prvi formalni korak pristupanja EU.

Nakon toga će, najavio je Tači, podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, i najavio da će podneti zahtev za članstvo u nekoliko UN agencija, i zahtev za pridruživanje NATO-u, pre nego što dođemo u poziciju da razgovaramo o članstvu UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala