Policajac iz Južne Karoline optužen za ubistvo crnca (video)

© YouTube/iNewsPolicajac iz Južne Kaoroline pod optužbom za ubistvo
Policajac iz Južne Kaoroline pod optužbom za ubistvo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Majkl Tomas Slejger (33), policajac iz Južne Karoline, uhapšen je i optužen za ubistvo, nakon objavljivanja video-snimka na kome se vidi kako osam puta puca u leđa 50-godišnjeg crnca koji je bežao.

Gradonačelnik Čarlstona Kit Samej objavio je pokretanje optužnice na konferenciji za novinare, na kojoj je rečeno da je pripadnik gradske policije Slejger doneo lošu odluku, a koja ga može koštati doživotne robije i smrtne presude.

Okrivljeni  je pucao u žrtvu više puta u leđa nakon svađe. Sve ovo se zasniva na video-dokazima i istrazi Državnog odeljenja za sprovođenje zakona, navodi se u sudskom dokumentu Južne Karoline, a prenela je agencija Rojters.

Video-snimak, koji je zabeležio očevidac, protivrečan je izjavi koju je optuženi policajac dao nakon pucnjave.

Pedesetogodišnji Volter Skot ubijen je u subotu, dok je pokušavao da pobegne, pošto ga je policija prethodno zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja.

Za ubijenim crncem inače je bio izdat nalog za hapšenje, zbog niza prekrašaja vezanih za neplaćanje alimentacije.

Policajac Slejger je tvrdio da je mu je Skot oteo elektro-šok aparat, pa je bio primoran da puca iz službenog pištolja jer se osetio ugroženim.

U policijskom izveštaju se navodi da je policajac prethodno upotrebio elektro-šok aparat, ali da on nije bio efikasan.

Na video snimku, međutim, vidi se da na zemlju pada nešto što liči na elektro-šok aparat, sa kablovima koji su zakačeni na leđa Voltera Skota, koji beži.

U tom trenutku, policajac vadi pištolj i puca u leđa žrtve.

Nakon što je u Skota ispalio osam metaka, policajac počinje da viče: Stavi ruke iznad glave!, prilazi žrtvi koja je na zemlji i stavlja mu lisice.

Drugi policajac stigao je minut kasnije, a Slejger je tada pored tela spustio nešto nalik na elektro-šok aparat.

Volter Skot inače nije bio naoružan.

Subotnja pucnjava i ubistvo 50-godišnjeg Valtera Skota ponovo su otvorili pitanje poverenja između bele policije i manjinske crne zajednice u SAD, nakon serija smrti nenaoružanih crnaca, Majkla Brauna u Fergusonu i Erika Garnera na Stejten Ajlendu u Njujorku.

Aktivisti su za sredu planirali protest u Čarlstonu, gde živi 100.000 stanovnika, od koje su polovina crnci, dok u tamošnjoj policiji radi samo 18 odsto crnaca ili njih 340.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala