Vladimir Kostić novi predsednik SANU

Pratite nas
Za predsednika Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) danas je izabran akademik Vladimir Kostić, dok su za potredsednike izabrani Zoran Popović i Ljubomir Maksimović.

Vladimir Kostić je na sednici Skupštine SANU, tajnim glasanjem, dobio podršku većine aktivnih članova Akademije, odnosno 63 glasa, koliko je bilo neophodno za izbor novog predsednika. Njegovi protivkandidati bili su akademici Jovan Hadži Đokić, koji je dobio 19 glasova, i Ljubisav Rakić, za koga je glasalo 38 članova Akademije.

Akademik Vladimir Kostić rekao je, po proglašenju za predsednika SANU, da je važno da se prevaziđu podele u toj ustanovi, jer su akademici, kako je rekao, „samo kao celina zabrinutih i odgovornih ljudi potrebni narodu i državi, a van toga nisu potrebni nikome“.

“Jedini pravi osećaj koji imam je preplavljenost strahom. Plaši me značaj ove institucije, njene veličine i zlovolje koja je okružuje, jer mi se čini da je ona danas u bespućima u kojem se mi i kao kolektivitet i kao država nalazimo, potrebna isto kao što je bila potrebna i u godinama kada je osnovana“. 

Kostić je dodao da je uveren da SANU ima posebnu ulogu, pogotovo u sadašnjem društvu koje se nalazi na mnogim bespućima, prevareno i spolja i iznutra. Novi predsednik SANU je naglasio da Akademija ne može da se bavi isključivo političkim arbitriranjem, što mnogi od nje traže, jer je sastavljena od često nepomirljivih individualnosti.

Vladimir Kostić rođen je 1953. godine u Beogradu. Završio je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu 1978. godine. Od 1980. godine radi na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije. Od 2000. godine je dopisni, a od 2006. redovni član SANU. 

Za generalnog sekretara SANU izabran je Marko Anđelković, kao jedini kandidat za to mesto. Potvrđen je i mandat predsedniku ogranka SANU u Novom Sadu Stevanu Pilipoviću. 

Dosadašnji predsednik SANU bio je akademik Nikola Hajdin. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala