Andrićev institut i Ruski dom potpisali sporazum o saradnji

© Foto : Ruski domEmir Kusturica, Viktor Safjanov i Nadežda Kuščenkova potpisuju sporazum o humanitarnom radu između Andrićevog instituta, Ruskog doma iz Beograda i Srpsko-ruskog centra za humanitarna prava iz Niša
Emir Kusturica, Viktor Safjanov i  Nadežda Kuščenkova potpisuju sporazum o humanitarnom radu između Andrićevog instituta, Ruskog doma iz Beograda i Srpsko-ruskog centra za humanitarna prava iz Niša - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Andrićgradu je danas potpisan sporazum o humanitarnom radu između Andrićevog instituta, Ruskog doma iz Beograda i Srpsko-ruskog centra za humanitarna prava iz Niša.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da je izuzetno važno da u jeku razvoja ovog grada i kulturnih delatnosti Institut sarađuje sa svima pa i sa braćom Rusima, posebno zato što će ta saradnja sigurno biti na obostranu korist.

U Andrićgradu ćemo imati priliku da ugostimo sve ono što je u Rusiji najbolje i imaćemo kraticu kojom će stizati svi oni koji nam ovdje trebaju, naglasio je Kusturica.

On je istakao da će saradnja između Republike Srpske i Rusije početi proslavom obeležavanja pobede nad fašizmom u Moskvi. Prema njegovim rečima, tada će u Andrićgradu snagama Ruskog doma i Andrićevog instituta biti postavljen ogroman ekran na kojem će se prikazivati vojna parada i obeležavanje 70 godina od pobede nad fašizmom.

U skorijem periodu biće još projekata koji će potvrditi ideju ne samo da smo braća nego da postoji i potreba da razmenjujemo projekte iz oblasti kulture, te da će oni biti nezaustavljivi u budućnosti, rekao je Kusturica.

© Foto : Ruski domEmir Kusturica i Nadežda Kuščenkova nakon potpisivanja sporazuma o humanitarnom radu između Andrićevog instituta, Ruskog doma iz Beograda i Srpsko-ruskog centra za humanitarna prava iz Niša
Emir Kusturica i  Nadežda Kuščenkova nakon potpisivanja sporazuma o humanitarnom radu između Andrićevog instituta, Ruskog doma iz Beograda i Srpsko-ruskog centra za humanitarna prava iz Niša - Sputnik Srbija
Emir Kusturica i Nadežda Kuščenkova nakon potpisivanja sporazuma o humanitarnom radu između Andrićevog instituta, Ruskog doma iz Beograda i Srpsko-ruskog centra za humanitarna prava iz Niša

Direktorka Ruskog doma u Beogradu Nadežda Kuščenkova kaže da je danas formalizovana saradnja sa Andrićevim institutom i sa njegovim direktorom Emirom Kusturicom.

Imamo ambiciozne planove iz kulture, umetnosti i svih stvaralačkih oblasti. Saradnja će biti realizovana i u Beogradu i u Andrićgradu, istakla je Kuščenkova.

Ona je rekla da je planirano da u skorije vrijeme bude pokrenuta saradnja u oblasti obrazovanja, u okviru fakulteta i instituta.

Zajednički planiramo da obeležimo i 70 godina pobede nad fašizmom i druge impozantne akcije. Ruska Federacija će izdvojiti sredstva za stipendije, koja će omogućiti građanima Srbije i Republike Srpske da se školuju u Rusiji, istakla je Kuščenkova.

Kodirektor Srpsko-ruskog centra za humanitarna prava u Nišu Viktor Safjanov kaže da su napori ujedinjeni u ostvarenju zajedničkih ciljeva.

U narednom periodu izvršavaćemo tačke koje su navedene u ugovoru. Radićemo na tome da ujedinimo stvaralačke napore srpskog i ruskog naroda, rekao je Safjanov.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala