Srbija će intenzivirati saradnju u ODKB

© Sputnik / Miloš ĆurčinU Domu Narodne skupštine Srbije u Beogradu održan okrugli sto "Novi bezbednosni izazovi u Evropi i Evroaziji i uloga Srbije" na kojem su prisustvovali i stručnjaci ODKB i Vojske Srbije. Beograd, 7. 4. 2015. Foto Miloš Ćurčin
U Domu Narodne skupštine Srbije u Beogradu održan okrugli sto Novi bezbednosni izazovi u Evropi i Evroaziji i uloga Srbije na kojem su prisustvovali i stručnjaci ODKB i Vojske Srbije. Beograd, 7. 4. 2015. Foto Miloš Ćurčin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija će intenzivirati saradnju u ODKB, poručeno je danas u Domu Narodne skupštine Srbije u Beogradu gde se održava okrugli sto „Novi bezbednosni izazovi u Evropi i Evroaziji i uloga Srbije“.

Na skupu, pored ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina i šefa srpske delegacije pri ODKB Milovana Drecuna, učestvuju i stručnjaci ODKB i Vojske Srbije.

Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju — ODKB (rus. Organizaciя Dogovora o kolektivnoй bezopasnosti) je međunarodna organizacija nastala na prostoru bivšeg SSSR, koja se bazira na bezbednosno-vojnoj saradnji, a čine je Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.

Ovo je oblast koja je delimično zastupljena i u okviru Zajednice nezavisnih država. Pored Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), gde osovina Peking-Moskva zajedno sa srednjoazijskim zemljama postsovjetskog prostora gradi bezbednosni savez Evroazijskog značaja, ODKB predstavlja užu vojno-bezbednosnu alijansu važnih država postsovjetskog prostora.

Drecun je rekao da je Srbija u ODKB-u od 2013. godine i da ima ulogu posmatrača, a najavio je intenziviranje saradnje.

Srpski sabor Zavetnici - Sputnik Srbija
NATO u Skupštini Srbije: Alijansa brani Evropu od Rusije

„Trenutno je saradnja sa ODKB na nivou članstva u raznim komitetima, međutim, saradnja napreduje. Planiramo u narednom periodu intenzivniju saradnju, rekao je Drecun.

On je ponovio da je pozicija Srbije da ne bude član nijednog vojnog saveza, već da sarađuje u većoj meri sa svima kako bi se povećala bezbednost zemlje.

Drecun je najavio da će 14. aprila delegacija Srbije na čelu sa potpredsednikom Skupštine Veroljubom Arsićem otputovati u Sankt Peterburg gde će razgovarati o mogućnosti proširenja saradnje sa ODKB-om.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da Rusija podržava neutralnu poziciju Srbije, ali i da je svesna da NATO sa njom snažno sarađuje.

Ifor (Nato) vojska u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija
Koliko je Balkan uopšte važan za NATO

„Živimo u vremenima teških geopolitičkih izazova, a kada ima toliko izazova to znači da je interesantno vreme za političare. Jer, kada se ništa ne dešava i političari nemaju šta da rade", izjavio je ruski ambasador.    

„Rusija podržava poziciju Srbije u vezi sa vojnom neutralnošću, jer je to osnovno polazište srpske spoljne politike, kao što je bilo i polazište jugoslovenske. Rusija je svesna da NATO snažno sarađuje sa Srbijom i da vrši aktivnu propagandu imajući u vidu nedavno potpisan IPAP sporazum, rekao je ruski ambasador zaključujući:

„Da bi Srbija ostala izbalansirana ona mora da podržava oba saveza.

Medijski rat nema pobednika

Predstavnik ruske novinske kuće MIA Rusija Danas Ela Taranova rekla je da je u toku veoma intenzivan medijski rat, ali da u tom ratu ne može biti pobednika. Ona smatra da je upravo jaka medijska kampanja, koja je bila prisutna u Ukrajini neposredno pred dešavanja na Majdanu, dovela do svađe dva veoma bliska naroda kao što su Ukrajinci i Rusi.

"Tužno je što se i praznik pobede nad fašizmom, koji se ove godine obeležava 70. put, koristi za medijski rat i prepisivanje istorije tako da neki drugi ljudi i narodi postaju heroji i pobednici", rekla je Taranova.

Ona je dodala da je ruski medijski koncern nedavno započeo novi medijski projekat Sputnjik, čiji je cilj da ponudi čitaocima istinu a ne propagandu. Projekat Sputnjik trenutno okuplja oko 65 miliona čitalaca širom sveta.

Stabilnost Evroazije dovedena u pitanje

Koordinator Analitičkog udruženja ODKB Igor Panarin rekao je da je bezbednost celokupnog evroazijskog regiona dovedena u pitanje. 

“Postoji velika opasnost od zahuktavanja konflikta duž avganistansko-tadžikistanske granice sa Rusijom, brine nas građanski rat u Ukrajini, napeta situacija u Pridnjestrovlju, kao i nestabilnost na Kavkazu. Sve je to pokazatelj da postoje sile kojima je u interesu destabilizacija Evroazije. Pored toga, podaci pokazuju da je proizvodnja narkotika u Avganistanu 40 puta veća od kada su tamo prisutne NATO trupe, a uprkos prisustvu Alijanse rast proizvodnje droge se nastavlja.

Takođe, navodi Panarin, primetno je i povećano prisustvo NATO trupa duž granice zemalja članica ODKB. “Stiče se slika da je strategija zapadnih zemalja da uvede hibridni rat u Evroaziji zarad nestabilnosti celog regiona, a glavni cilj je uspostavljanje haosa što je i dovelo do građanskog rata u Ukrajini”, ističe Panarin.

Vojska Srbije među prvima pozvana na vojnu paradu

Ambasador Čepurin je rekao da je Rusija na vojnu paradu među prvim zemljama pozvala Srbiju, kao i da se od 60 pozvanih lidera odazvalo njih 30, među kojima je srpski predsednik Tomislav Nikolić.

Vojska Srbije - Sputnik Srbija
Vojska Srbije na paradi u Moskvi 9. maja

„Ovogodišnja parada biće kakva do sada još nije bila, a pored ruske vojske još 15 zemalja je dobilo poziv da učestvuje u paradi. Srbija je među prvima koja je dobila poziv imajuću u vidu da je bila jedan od najvećih saveznika u Drugom svetskom ratu. Četa od 64 vojnika paradiraće Crvenim trgom, a vojnici će uskoro doći u Moskvu i početi pripreme, rekao je Čepurin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala