Nema brige sa opozicijom kao što je Pajtić

© Sputnik / Brankica RistićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vlast „nema razloga za brigu“ sa opozicijom koju oličava lider Demokratske stranke Bojan Pajtić, i odbacio mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Povećanje plata i penzija je moguće do kraja godine.

Vučić je odbacio mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Ma kakvi! Zašto bi ih bilo? To su novine izmislile. Kad im ponestane tema, oni izmisle, rekao je Vučić za dnevni list Politika, a prenosi Radio-televizija Srbije.

Tadić neće biti u Vladi

Zamoljen da prokomentariše tvrdnje da će bivši predsednik Srbije Boris Tadić postati potpredsednik Vlade zadužen za ekonomske odnose sa inostranstvom, premijer je odgovorio da za to prvi put čuje.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Odlažem miting, neću da delim narod

Veoma poštujem gospodina Tadića, mnogo više nego neke druge, ne zato što je on moj omiljeni opozicionar, već zato što zna šta je država. Ali, mi se politički razlikujemo i nisam razmišljao o tome da on na bilo koji način bude deo Vlade, rekao je Vučić, a na pitanje ima li omiljenog opozicionara, odgovorio je da je to Bojan Pajtić.

Predsednik Vlade je odbacio mogućnost održavanja zajedničke sednice sa vojvođanskom vladom jer, kako je kazao, Vojvodina nije i nikada neće biti suverena država, i ne može biti stavljena u isti koš sa Vladom Srbije.

Dodao je da još nije doneta odluka da li će, uz najavljeni miting njegove Srpske napredne stranke u Novom Sadu, koji je odložen zbog toga što je DS zakazala miting za 25. april, biti mitinga i u drugim gradovima.

Premijer je poručio da bi opozicionarima iz Demokratske stranke bilo bolje da podnesu račun za svoju šesnaestogodišnju vladavinu, umesto što su gurali ideju kontramitinga.

Vučić je najavio i da će uskoro pozvati na razgovor sve predstavnike nevladinog sektora i pokušati da razume sve njihove potrebe i zahteve.

Moguće povećanje plata i penzija do kraja godine

Povećanje plata i penzija je moguće do kraja godine ukoliko Srbija u druga dva kvartala bude ostvarila rezultate kao u prvom, u kojem je deficit bio dva i po puta manji od onog koji je bio dogovoren sa MMF-om, izjavio je Vučić.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Moguće povećanje plata i penzija

Ne dajem obećanja olako, ni ovo nije tako, jer svoje uverenje da se o tome možemo dogovoriti sa MMF-om baziram na vrlo realnim pokazateljima. Sve zavisi od našeg rada, a ne od nekog drugog. Javnost će uostalom pre kraja godine videti da li sam govorio istinu, dodao je on.

Prema njegovim rečima, MMF ćemo dočekati sa potpuno ispunjenim zahtevima iz oblasti fiskalne konsolidacije, sa mnogo boljim rezultatima od očekivanih.

On je podsetio da je budžetski deficit u prvom kvartalu prošle godine iznosio 75 milijardi dinara, zbog čega je sa MMF-om dogovoreno da deficit zaključno sa martom bude 55 milijardi.

Uspeli smo da on bude svega 21,5 milijardi jer smo ušli u sprovođenje teških, vrlo nepopularnih mera. Posle prvih meseci primene bolnih mera rezultati su uočljivi. Naravno, to je samo početak, ali on pokazuje da se težak rad i trud isplate, istakao je Vučić.

Prema negovim rečima, suština sporazuma sa MMF-om je ostvarenje održivog sistema srpske ekonomije, pre svega njenog fiskalnog dela.

Dugoročno moramo da spustimo fiskalni deficit ispod tri odsto. U uslovima čvrsto kontrolisanog deficita, kakav danas imamo, povećanje plata i penzija doprinelo bi dodatnoj potrošnji i povećanju prihodne strane budžeta, a ne bi napravilo dramatične probleme Vladi na rashodnoj strani, napomenuo je premijer.

Postoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rešavati mirnim putem, u dobroj veri, nastojeći da sarađujemo što je moguće više. - Sputnik Srbija
Vučić: Građani vide svetlo na kraju tunela

Na pitanje kako se povećanje plata i penzija uklapa u njegovu izjavu u Beču da je manji budžetski deficit delom rezultat ušteda na investicijama i da se to mora promeniti, Vučić je odgovorio da će u periodu koji je pred nama to svakako biti promenjeno i da će povećanje plata i penzija biti postignuto do kraja godine.

Povećanje plata i penzija zavisi od nas i uveren sam da ćemo to postići do kraja godine. Time će ljudi jasno i nedvosmisleno dobiti signal da je Srbija na dobrom putu i da vrednim radom možemo da postignemo još bolje rezultate, istakao je premijer.

I ne samo to, videće da smo iskreno mislili kad smo rekli da ćemo učiniti sve da ova teška mera bude ukinuta što pre, čim se steknu uslovi, dodao je Vučić.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala