Vujović: Deficit dva i po puta manji od planiranog

© AP PhotoDušan Vujović
Dušan Vujović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je večeras da je budžetski deficit u prva tri meseca ove godine skoro dva i po puta manji od planiranog, prema podacima njegovog ministarstva.

Vujović je, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije, rekao da je planirana visina prihoda u istom periodu bila 23 milijarde dinara, a da je ostvareno skoro duplo više.

deficit - Sputnik Srbija
U decembru izuzetno visok deficit u budžetu Srbije

„Ostvarili smo preko 42 milijarde. Tu udeo imaju i javna preduzeća koja su krajem 2014. tražila da dividende uplate u narednoj godini. To je bilo planirano“, rekao je on.

„Od septembra se beleži poboljšanje uplata PDV-a i to je rezultat rada, većeg stepena smanjenja sive ekonomije i višeg stepena dispcipline“, kazao je ministar i dodao da su bolji prihodi i od akciza — za četiri miliona dinara veći nego prethodnih godina, i za 5,5 odsto veći nego što je i sam Vujović planirao.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Moguće povećanje plata i penzija

Prema njegovim rečima, deficit na početku godine trebalo je da bude oko 55 milijardi dinara, a konačan saldo je skoro dva i po puta manji i od planiranog, i uštedelo se više od 33 milijarde dinara.

Upitan da li je realno da se od jeseni ukine smanjenje plata i penzija, kao što je najavio premijer, ministar finansija je rekao da je moguće da se za to stvore uslovi.

Kao negativne pokazatelje, Vujović je pomenuo odstupanja od čak 44 odsto kod potrošnje novca za kapitalne investicije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala