U Srbiji se očekuju obilne padavine, nema razloga za paniku

© Sputnik / Radoje PantovićKiša i sneg padaju u mnogim mestima u Srbiji
Kiša i sneg padaju u mnogim mestima u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
MUP Srbije je izdao saopštenje u kom upozorava da se u narednim danima očekuju obilne padavine na teritoriji Srbije.

U saopštenju MUP se navodi da je Sektor za vanredne situacije shodno dobijenom meteorološkom i hidrološkom upozorenju, obavestio komandante okružnih, gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije da preduzmu sve aktivnosti u sprovođenju operativnih i preventivnih mera u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja, posebno na odbrani od poplava na vodotokovima drugog reda i sprečavanju pojave „urbanih poplava.

Klizišta Umka - Sputnik Srbija
Padavine pokrenule klizišta u Požegi i Lučanima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova — Sektora za vanredne situacije, zajedno sa ostalim nadležnim službama neprekidno prate stanje na terenu.

RHMZ je saopštio da se u nedelju u zapadnim i jugozapadnim, a tokom noći i u ponedeljak pre podne u jugoistočnim i istočnim krajevima Srbije očekuju obilnije padavine, 20 — 30 mm, lokalno i više.

U planinskim predelima najavljuje se visina snežnog pokrivača od 10 do 30 cm.

Srbijavode: Složena hidrološka situacija u Srbiji

Direktor Javnog preduzeća Srbijavode Goran Puzović izjavio je da je hidrološka situacija u Srbiji složena i da će najavljene padavine usloviti porast reka, ali da nema razloga za paniku.

Hidrološka situacija je složena. Prvo, jer je tokom marta bilo 80 milimetara padavina po kvadratnom metru, što je za 50 odsto više od višegodišnjeg proseka. S druge strane, iza sebe imamo jedan poplavni talas koji je prošlog vikenda zahvatio našu zemlju, kazao je on.

Puzović je rekao da se nivo podzemnih voda poslednjih godina konstantno povećava, kao i da je došlo i do spajanja podzemnih sa površinskim i podpovršinskim vodama.

To su razlozi zašto se poplavni talas brzo formira i zato smo svi oprezni i dižemo stepen bezbednosti za ove kiše koji će biti 20 do 40 milimetara (po kvadratnom metru), jer je zemljište zasićeno i ponaša se kao sunđer, rekao je on.

Puzović je kazao da je u skladu sa saopštenjem RHMZ uvedeno dežurstvo tokom 24 časa u preduzeću Srbijavode i da je izdat nalog da se oprema i ljudstvo rasporede na kritičnim tačkama, kao i da postoji koordinacija sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a i lokalnim štabovima za odbranu od poplava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala