Kako čitati Kirbijevu „dijagnozu“ za Srbe?

© Flickr / Jorge ElíasAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da se ovakva izjava čula iz usta ruskog ambasadora to bi izazvalo salvu napada, a tako nešto bi bilo proglašeno za najgrublji mogući incident, kaže Dragomir Anđelković. Činjenica je da mi imamo rukovodstvo koje hoće i da bude dobro sa Rusijom, i hoće u EU, i htelo bi dobre odnose sa NATO-om, što je nemoguće, navodi Dušan Janjić.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je, govoreći o odnosima Srbije sa Istokom i Zapadom da su „Srbi pomalo šizofren narod, jer nas, kako je rekao, srce vuče ka Istoku, ali glava usmerava ka Zapadu.

Dijagnoza koju je Kirbi sebi dao za pravo da postavi našem narodu kod sagovornika Sputnjika naišla je na različite komentare, jedni smatraju da je reč o još jednom diplomatskom gafu ambasadora, a drugi vide u tome poruku za srpsko rukovodstvo.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ovo vidi kao najnoviji istup američkog ambasadora koji je, po njegovom mišljenju, potpuno u neokolonijalnom duhu.

Oni evidentno Srbiju smatraju okupiranom zemljom, koja treba da radi sve što se od nje zatraži, i kad god se postupi drugačije to je za Ameriku odraz nenormalnog ponašanja. Kada mi štitimo naše nacionalne interese to je za njih loše, kaže Anđelković i dodaje da Srbiju i Rusiju, osim emocija, povezuje i racionalna saradnja.

Anđelković dodaje da bi u državi u kojoj više od polovine medija kontroliše Zapad, ovakva izjava, da se čula od ruskog ambasadora, verovatno izazvala salvu napada.

Tako nešto bi bilo proglašeno za najgrublji mogući incident, ističe Anđelković.

Dr Neven Cvetićanin, politički sociolog sa Instituta društvenih nauka, ima malo umerniji stav prema Kirbijevim rečima. Kaže, ne bi sudio o namerama američkog ambasadora, a činjenica je da je srpsko društvo podeljeno.

„Velika većina našeg naroda Rusiju oseća bliskom, ali ako ih pitate gde biste živeli i radili pominju Nemačku, Ameriku, itd. Tako da ta konstatacija, bez obzira što je izrečena na specifiičan način, donekle odgovara činjeničnom stanju. Na to ne računaju samo strani predstavnici, već i naši političari, objašnjava on.

Cvetićanin napominje da se u Beograd kao trusno područje ne šalju trećerazredne, već vrhunske diplomate, pa bilo da se radi o američkom ili ruskom ambasadoru.

Majkl D.Kirbi - Sputnik Srbija
Kirbi: Srbi su pomalo šizofreni

„Vi čak imate i među našim intelektualcima i političarima ljude koji nas smatraju šizofrenim društvom, ali činjenica je da kao narod živimo u rascepu između Istoka i Zapada, kaže on.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose napominje da je možda došlo do zabune.

„U engleskom jeziku postoji pojam divided personality ili na srpskom, podeljena ličnost koja ima slično značenje u medicinskim smislu za podeljenu ličnost.

„Termin podeljene ličnosti se upotrebljava za nacije koje imaju krizu identiteta. Srpska nacija pripada nacijama sa podeljenim identitetom. Nadam se da je na to mislio. Jer činjenica je da mi imamo rukovodstvo koje hoće i da bude dobro sa Rusijom, i hoće u EU, i htelo bi dobre odnose sa NATO-om, što je nemoguće. Pretpostavljam da je Kirbi političarima slao poruku. Ali ako je zaista rekao šizofrenija to je psihijatrijski termin i to izlazi iz konteksta diplomatije. U tom slučaju Ministartsvo spoljnih poslova ga pozove, i traži pojašnjenje stava. Ali ne mogu da zamislim da Srbija od Vašigtona zatraži da povuče Kirbija, zaključuje Janjić.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala