Student iz Sjenice evakuisan iz Jemena

© REUTERS / Nabeel QuaitiJemenska luka Aden, bombardovanje
Jemenska luka Aden, bombardovanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Student iz Sjenice Suad Dacić, evakuisan je iz ratom zahvaćenog Jemena i trenutno se nalazi u Džibutiju, odakle se javio porodici i rekao im da je dobro.

Dva ruska aviona danas su evakuisala preko 300 ljudi iz Sane.

Prvi je na putu ka Moskvi sleteo u Kairo kako bi dopunio gorivo, a drugi, u kojem je bio Suad Dacić, sleteo je u Džibuti, pa je nastavio put ka prestonici Rusije.

Suad je u Sani pohađao Fakultet za islamske studije na koji je otišao nakon završene Medrese u Novom Pazaru. Na završnoj godini je i do završetka školovanja ostao mu je još diplomski rad.

Podsećamo da se Suad u ponedeljak javio roditeljima i Islamskoj zajednici u Srbiji i rekao im da apeluju na državne organe Srbije kako bi ga što pre evakuisali iz Sane koju kontrolišu šiitski pobunjenici.

Vojska Saudijske Arabije - Sputnik Srbija
Kopnena ofanziva na Jemen narednih dana?

On je pokušao ranije da napusti Jemen, kupio je avionsku kartu, ali je nekoliko sati pre leta aerodrom bombardovala koalicija arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom i bio je primoran da se vrati u studentski dom.

Prethodnih dana je sa svojim rođacima komunicirao preko interneta i javljao im da mu je život ugrožen, da avijacija Saudijske Arabije konstantno bombarduje Sanu i da gradom odjekuju eksplozije.

U Jemenu trenutno bukti građanski rat između šiitskih pobunjenika, vojske Jemena i članova Al Kaide. U sukob su se uključile i Saudijska Arabija i još devet arapskih zemalja koje su počele bombardovanje položaja oružanih formacija šiita kako bi sprečili njihovu ofanzivu i preuzimanje kontrole nad celim Jemenom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala