Đurić : Na redu je Priština

© Sputnik / Radoje Pantovićdirektor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić
direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija apsolutno nema nameru da odustane od sprovođenja onog dela Briselskog sporazuma koji je imperativ i bez kojeg ne može biti reči o daljoj i punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, posle sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave sa severa Kosova U Kosovskoj Mitrovici rekao je da Srbiji nije ostala nijedna obaveza iz Briselskog sporazuma koju Beograd treba da sprovede.

„Proces sprovođenja Briselskog sporazuma je završen u delu koji se odnosi na našu zemlju. Sada je na Prištini ostao teret da sprovede prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, izjavio je Đurić uz konstataciju da je situacija potpuno apsurdna jer je Srbija sprovela sve tačke sporazuma od 7. do 15, a da Priština prvih šest tačaka nije ni dirnula."

Đurić, kako je naveo, misli da to govori o odsustvu dobre vere i namere nekih političara u Prištini kada je reč o procesu normalizacije odnosa.

„Srbija apsolutno nema nameru da odustane od sprovođenja onog dela Briselskog sporazuma koji je imperativ i bez kojeg ne može biti reči o daljoj i punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština", naglasio je on, napominjući da je uspostavljanje ZSO put u trajnu normalizaciju odnosa Srba i Albanaca na ovom prostoru.

„Došao sam da poručim da je ovo Srbija, da mi ovaj sastanak držimo u Srbiji i da će ovo ostati Srbija. To što neki drugi misle drugačije neće nas sprečiti da sa njima sarađujemo, sa njima živimo normalno, ali naš primarni interes je zaštita našeg naroda, naše države i izgradnja naših institucija", poručio je Đurić i napomenuo da su Srpska lista i narod pokazali dobru volju da učestvuju u kosovskim institucijama, uprkos činjenici da su se te institucije, kako je istakao, neretko prema srpskom narodu odnosile kao maćehe.

Đurić je kazao da u trenutnom toku dijaloga Beograda i Prištine postoji nekoliko problema, a da je jedan od ključnih što se odustalo od ustaljenog plana primene i dogovorene dinamike sprovođenja Briselskog sporazuma.

„Podsetiću da je prvi element po značaju plana sprovođenja Briselskog sporazuma prilagođavanje pravnog okvira. Taj element je ubačen u plan sprovođenja sporazuma kao prvi, zato što je Briselskim sporazumom predviđeno da ZSO bude uspostavljena sa nadležnostima koje se odnose na prosvetu, zdravstvo, prostorno planiranje, urbani i ruralni razvoj i na druge oblasti o kojima se Beograd i Priština dogovore", rekao je Đurić.

On je napomenuo da Priština odbija da integriše 23 policajca i oko 70 administrativnih radnika MUP-a Srbije, ali da je dogovor o integraciji policajaca, kako je ocenio, uglavnom zaživeo.

„Očekujem da ćemo kao rezultat dogovora o integraciji pravosuđa najkasnije od 1. septembra imati ovde na severu, prvi put od 1999. godine, predsednika suda u Mitrovici koji je Srbin, predsednika Apelacionog suda koji je Srbin", ocenio je Đurić.

Đurić je poručio gradonačelnicima Zvečana, Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka da oni „odlično znaju koja je njihova država i da to ne mora niko da ih uči, ni iz Beograda, ni iz Prištine".

Naglasio je i da će narednih nedelja biti nastavljeni sastanci premijera Aleksandra Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Na sastanku u Kosovskoj Mitrovici su prisustvovali gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova i predsednici privremenih opštinskih organa. Na početku je odana pošta tragično nastradalom poslaniku Srpske liste Velimiru Rakiću, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći preksinoć.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala