Hoće li Amerika napustiti pregovore sa Iranom?

© AFP 2023 / Rik VilkingDžavad Zarif i Džon Keri
Džavad Zarif i Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacija Sjedinjenih Američkih Država sa državnim sekretarom Džonom Kerijem na čelu možda će napustiti međunarodne pregovore o iranskom nuklearnom programu ako se oduže, javila je Al Džazira.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je preostalo još nekoliko manjih koraka do postizanja dogovora sa Iranom.

Razgovori između Irana i šest svetskih sila nastavljeni su danas, iako je u utorak istekao rok.

Bela kuća je juče saopštila da će SAD napustiti pregovore ako se oduže.

Ali Akbar Salehi, predsednik iranske agencije za atomsku energiju - Sputnik Srbija
Zapad i Iran razmatraju „nuklearni kompromis“

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da nema smisla napuštati pregovore sve dok ima ozbiljnog napretka.

Imamo osećaj da su razgovori produktivni i da će imati progresa. Ali ako osetimo da su pregovori u zastoju, SAD i međunarodna zajednica su spremne da ih napuste, rekao je on.

Kako piše Al Džazira, postizanju sporazuma oštro se protivi Izrael. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi kako bi taj dogovor mogao biti opasan ne samo po njegovu zemlju, već za celi svet.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je kako ne očekuje da će na kraju pregovora biti potpisan okvirni sporazum, ali da je zadovoljan napretkom.

Činjenica je da smo postigli dogovor o načinu rešavanja spora, ali pisani sporazum je ono što treba da sastave i potvrde sve strane. Za to su potrebna tri meseca, nadam se, a možda i manje, rekao je Zarif.

Naftna platforma u Kaspijskom moru - Sputnik Srbija
Da li je Iran alternativa Evropi za uvoz gasa i nafte?

Hasan Beheštipur, politički analitičar iranskog kanala Pres TV, kaže za Sputnjik da postoji mogućnost da SAD sabotiraju pregovore.

„Još od početka runde u Lozani, bilo je jasno da će Amerikanci „gurati klipove u točkove učesnicima pregovaračkog procesa (i to učesnicima sa obe strane stola) i da će postavljati neke nove uslove. Čak i ako američka delegacije napusti Lozanu do kraja pregovora, to neće skinuti odgovornost za opšte konačno rešenje. Na kraju krajeva, to će biti potpuno neuvažavanje prema drugim predstavnicima Šestorke, kao i prema iranskoj strani, rekao je Beheštipur.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Rusija se zalaže za ukidanje sankcija Iranu

On tvrdi da je Iran ispunjavao sve zahteve koje je pred njega postavila „Šestorka i da je učinio sve što je do njega kako bi se napravila opšta atmosfera poverenja u odlučujućoj fazi pregovora.

„Mislim da Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina i Nemačka moraju da istupe sa inicijativom da američka delegacija mora ostati do kraja pregovora u Lozani u svakom slučaju. U suprotnom, biće veoma teško da se postigne sporazum, smatra Beheštipur.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala