Nema ofanzive u Jemenu, Kinezi se iskrcali da spasu svoje (video)

© REUTERS / Nabeel QuaitiJemenska luka Aden, bombardovanje
Jemenska luka Aden, bombardovanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojnici bez oznaka koji su se danas iskrcali u jemenskoj luci Aden pripadaju bezbednosnim snagama Kine, koje su došle da prate evakuaciju svojih građana, saopštio je predstavnik uprave saveta za organizaciju luka Adenskog zaliva.

„U luci se nalazio kineski vojni brod koji je treba da evakuiše kineske građane. Za vreme evakuacije došlo je do razmene vatre. To je dovelo do iskrcavanja kineskih vojnika koji su se nalazili na palubi broda radi zaštite putnika“, izjavio je predstavnik Jemena.

U ovom trenutku situacija u Jemenu se stabilizuje. 

„Ansar Alah“ i deo regularnih vojnih snaga, nakon žestokih borbi sa pristalicama Abd Rabu Mansur Hadija, zauzeli su danas predsednički dvorac u Adenu, saopštio je RIA Novostima član političkog saveta pobunjeničkog pokreta Fadil Mutag.

„Zauzet je predsednički dvorac. U različitim rejonima grada u toku je ’čišćenje‘ pristalica Hadija i militanata Al Kaide. Stvar je gotova“, izjavio je visoki zvaničnik pobunjenika.    

Moskva ne raspolaže podacima o iskrcavanju u jemenskoj luci Aden, saopštio je zvanični predstavnik MIP Rusije Aleksandar Lukaševič.

Prema rečima Lukaševiča, sada su svi napori Moskve usmereni na evakuaciju ruskih građana iz ove bliskoistočne zemlje.    

U toku je evakuacija Rusa iz Jemena. Drugi ruski avion se spustio u Sanu. Očekuje se da će preuzeti 170 osoba, saopštio je izvor.

Prvi avion sa evakuisanim ruskim državljanima upravo poleće sa aerodroma u Sani.

Zvanični predstavnik MIP Rusije Aleksandar Lukaševič ne može da potvrdi informaciju da su ruski konzulat u jemenskom Adenu opljačkali Huti.

„Mi smo specijalno danas u komentaru saopštili da je to delo pljačkaša. Teško je u ovom haosu građanskog rata shvatiti ko je to bio. Naravno, nastavićemo da pratimo situaciju“, rekao je Lukaševič na brifingu u četvrtak.    

Jedan vojnik Saudijske Arabije je poginuo, dok je deset ranjeno prilikom razmene vatre sa Hutima na granici sa Jemenom. Do sukoba je došlo na Prelaznom punktu na teritoriji kraljevstva, prenose RIA Novosti.  

 

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom tvrdi da je jemenski vazdušni prostor „zona zatvorena za letove“. Saveznici tvrde i da je priobalno područje na granici s lukom Aden pod kontrolom pobunjenika.

Ahmad el Šami, član jemenskog pokreta „Ansar Alah“ izjavio je za Sputnjik:

„Ne zna se tačan broj marinaca koji se iskrcao u Adenu, ali se radi o nekoliko desetina. Iz vazduha su ih pokrivali avioni. Iskrcali su se iz saudijskih i egipatskih brodova. Ako je to priprema za kopnenu operaciju, dočekaćemo ih vatrom. Mi trenutno imamo dve verzije, zašto su se iskrcali. Prva je, da su se vojnici iskrcali radi zaštite svojih građana i njihove evakuaciju iz Adena. Druga verzija je da oni, zaista, pripremaju kopnenu operaciju, koju smo spremni da odbijemo“.

Ahmad el Šami je saopštio da su granate koje su noćas pogodile konzulat Rusije u Adenu stigle sa mora:

Vojna operacija protiv pobunjenika u Jemenu - Sputnik Srbija
Iran ili Saudijska Arabija, pitanje je sad

„Noćas je bilo primećeno lansiranje granata sa mora, pored onih iz vazduha, koje su pogodile konzulat Rusije. Ovo je pomoglo Hadijevim oružanim grupama da uđu i opljačkaju konzulat. Međutim, sada je bezbedno u konzulatu — pobunjenici i vojska Huta su formirali brigadu za čuvanje državnih ustanova, uključujući ruski konzulat. Vojska Huta kontroliše praktično čitav Aden, osim naftnih preduzeća. Njih kontrolišu trupe Hadija. Huti kontrolišu i saobraćajnice". 

Brodovi u regionu su upozoreni da se ne približavaju jemenskoj luci zbog vojne operacije.

Ako se ispostavi da je Saudijska Arabija poslala vojsku na Jemen, Huti će biti prinuđeni da napadnu svog severnog suseda, rekao je Šami.

„Mi imamo snage za odgovor, ali će odluka biti doneta kada budu isrpljena sva druga sredstva. Međutim, ako nastave da ubijaju nevine stanovnike Jemena, radije ćemo umreti na bojnom polju, nego pod bombama".    

Zvaničnici iz Jemena zatražili su kopnenu ofanzivu kao podršku vazdušnim napadima.

Kopnena operacija arapskih koalicionih sila još više će zakomplikovati situaciju u Jemenu, smatra vojni ekspert, general jemenske vojske u penziji Mohsen Hasrub.

„Kopnena operacija je velika greška. Ona će samo pogoršati situaciju, imajući u vidu negativna raspoloženja stanovnika Jemena prema stranom vojnom prisustvu", rekao je Hasrub. Prema njegovim rečima, uništavanje odbrambedih objekata na jemensko-saudijskoj granici — „poslednje je upozorenje pred početak velike vojne operacije na teritoriji Jemena".

On je priznao da su „Huti i njihove pristalice iz redova jemenske vojske postigli značajne uspehe u nekoliko pravaca (Aden, Aben, El Dalia)", bez obzira na vazdušne napade Koalicije.    

Ranije je saopšteno da je konzulat Ruske Federacije u Adenu razrušen u udarima koalicije, a pojavio se i podatak da je zgrada ambasade opljačkana.

Zvaničnik ruskog konzulata Vladimir Markin u sredu je saopštio da je u vezi s napadom na generalni konzulat Ruske Federacije u Jemenu započeta istraga.

Trupe Saudijske Arabije, kojima se pridružilo još devet zemalja, započele su vojnu operaciju u Jemenu protiv šiitskih pobunjenika u martu.

Generalni konzulat Rusije u Adenu oštećen je tokom bombardovanja koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom najkrupnijeg grada na jugu Jemena. - Sputnik Srbija
Generalni konzulat Rusije u Jemenu oštećen u sukobima

Saudijske vlasti su 31. marta saopštile da se udružene trupe duž granice s Jemenom pripremaju za moguću kopnenu ofanzivu, ali da tačan datum slanja trupa još nije utvrđen, preneo je Rojters.

Uprkos vazdušnim napadima Saudijske Arabije i njenih zalivskih partnera, šiitski pobunjenici su nastavili ofanzivu na poklonike svrgnutog predsednika Abd Rabua Mansura Hadija, koji je pobegao u Rijad.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala