Slovačka ne menja stav prema Kosovu

© Foto : Vlada republike SrbijeAleksandar Vučić i Andrej Kiska
Aleksandar Vučić i Andrej Kiska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Slovačke Robert Fico preneo je u četvrtak predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u Bratislavi da Slovačka ne menja stav o Kosovu i da će se angažovati da se otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom ne uslovljava prvo poglavljem o pravnoj državi.

Pozdravio sam konstruktivni karakter politike Srbije u regionu. Postavimo sebi pitanje da li smo mogli pre nekoliko godina da zamislimo da Srbiju poseti albanski premijer ili da srpski zvaničnici budu prisutni na inauguraciji hrvatske predsednice, rekao je Fico na konferenciji za novinare posle susreta sa Vučićem.

Dvojica premijera su rekla da Srbija i Slovačka neće priznati Kosovo.
Pomno pratimo razvoj odnosa Beograda i Prištine, ali ni Slovačka, kao ni Srbija, nema razloge za izmenu stava. Nismo spremni i nećemo da priznamo nezavisnost Kosova, kazao je Fico.

Odnos Srbije se ne menja. Razgovaramo, uvek ćemo razgovarati, ali nećemo priznati nezavisnost Kosova, rekao je Vučić.

Slovački premijer se založio za hitno otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije pošto je EU završila analitički pregled — skrining, a po oceni slovačke vlade Srbija je već spremna da neka otvori i intenzivno pregovara.

Pozdravili smo to što je Srbija završila skrining za EU i što je spremna za otvaranje poglavlja. Shvatam da su za neke clanice EU neka poglavlja važnija od drugih, ali ne bih postavljao kao uslov da počnemo baš sa poglavljima 23 i 24 — pravna država, usprotivio se slovački premijer redosledu otvaranja poglavlja.

Vučić je zahvalio slovačkoj vladi zbog podrške očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i što joj pruža podršku na evropskom putu.

Srbija od tog puta neće odustajati i uveren sam da možemo od Slovačke puno da naučimo, rekao je Vučić.

Fico je posebno istakao ulogu Srbije kao faktora stabilizacije u regionu, kao i u Evropi tokom predsedavanja OEBS-om: Srbija igra neprocenjivo vrednu ulogu kao predsedavajuća OEBS-a i u vezi sa vrlo osetljivim sukobom u Ukrajini, kazao je Fico.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala