Mišomor u falsifikovanim lekovima u Srbiji

© Flickr / e-Magine ArtLekovi (ilustracija)
Lekovi (ilustracija) - Sputnik Srbija
Pratite nas
U proizvodnji lažnih lekova koristi se prah od cigle, mišomor, vosak za podove i boja za asfalt. Mogu da budu i desetostruko jeftiniji, a zarada na njihovoj prodaji neuporedivo je veća od bilo koje druge zarade, izjavio je koordinator Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić.

Zelić je jutros, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, potvrdio da u Srbiji ima falsifikovanih lekova. On je rekao da je reč o „globalnom proseku od 10 odsto ukupnog procenta lekova“, da ne postoje egzaktni podaci, ali da je „Srbija, ipak, ispod tog procenta“.

Zelić, koji  je i član Evropske komisije za falsifikate, apelovao je na građane da se snabdevaju u apotekama, jer su one jedini legalni način snabdevanja i da sve lekove za koje sumnjaju da su falsifikovani prijave Ministarstvu zdravlja.

Olga Golodec - Sputnik Srbija
Većina stranih lekova može se zameniti domaćim

„Srbija je tranzitna zona sa istoka ka zapadu i određeni broj lekova završava i na domaćem tržištu“, istakao je Zelić i podsetio da je nabavka lekova putem interneta, oglasa i pijaca zabranjena.

Zelić je rekao da se edukacijom građana nastoji smanjiti potražnja, kako ljudi ne bi nabavljali lekove mimo apoteka i rizikovali posledice po zdravlje, jer takvi medikamenti mogu sadržati toksične materije.

On je precizirao da u zemljama u razvoju ima oko 100.000 smrtnih slučajeva godišnje, samo zbog uzimanja neefikasnih lažnih antimalarika.

Zelić je ukazao da na srpskom, zapadnoevropskim i američkom tržištu postoje falsifikati kao što su rekreativni lekovi za potenciju, mršavljavanje, steroidi, ali i za razne vrste kancera i HIV.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala