Rusija zvanično odobrila popust Ukrajini za gas

© Sputnik / Aleksandar Demjančuk / Uđi u bazu fotografijaGasni konflikt Rusije i Ukrajine
Gasni konflikt Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz kojim se Ukrajini odobrava popust za gas za drugi kvartal ove godine u iznosu izvoznih dažbina, ali ne više od 100 dolara za hiljadu kubnih metara, saopštila je pres-služba predsednika Vlade Rusije.

Potpisanim dokumentom se produžavaju olakšice za isporuke prirodnog gasa sa teritorije Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine od 1. aprila do 30. jula 2015. godine.

„Izvozne dažbine se izračunavaju po sledećoj formuli: za cenu od 333,3 dolara i više, za hiljadu kubnih metara gasa sniženje će iznositi 100 dolara, a za cenu ispod 333,3 dolara, sniženje će iznositi 30 odsto te cene“, kaže se u dokumentu.

„Naftogas“ je ranije saopštio da će kupovati gas od Rusije, ako „Gasprom“ potvrdi cenu od 230 dolara za hiljadu kubnih metara, saopštio je u sredu ministar energetike Ukrajine Vladimir Demčišin.

On je takođe naveo da Ukrajina računa da će na trilateralnom sastanku, uz učešće EU, biti potpisan memorandum o gasu kojim se omogućava produženje važenja „zimskog gasnog paketa“ do kraja grejne sezone 2016. godine.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala