Uhapšeni napadači na sedište Erdoganove partije (video)

Naoružani napadač u kancelariji vladajuće Partije pravde i razvoja u Istanbulu
Naoružani napadač u kancelariji vladajuće Partije pravde i razvoja u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istanbulska policija uhapsila je dvojicu naoružanih napadača koji su upali u kancelariju vladajuće Partije pravde i razvoja u Istanbulu, samo dan nakon ubistva tužioca u sudu. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kaže da će preduzeti sve neophodne kontramere.

Novinska agencija Dogan prikazala je policijske snimke policije napravljene sa puta, kod zgrade u distriktu Kartal na azijskoj strani Istanbula, prenela je Raša tudej.

Događaji ispred suda u Instambulu - Sputnik Srbija
Istanbul: Napadači ubijeni, tužilac podlegao povredama

Prozori na gornjem spratu zgrade su razbijeni, a napadač je istakao tursku zastavu sa belim mačem. Sa prozora je dovikivao gomili okupljenoj ispred zgrade, ali se nije razumelo šta je govorio.

Agencija Rojters javila je da je policija uhapsila ubrzo jednog napadača, a da je još neizvesno da li se u zgradi nalazi njegov saučesnik. Prema izveštaju Raša tudej u zgradu su upala dvojica naoružanih napadača i naredila svima da izađu iz prostorija.

Erdogan: Cilj napada podrivanje kurdskog mirovnog procesa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan skratio je zvaničnu posetu Rumuniji zbog napada u Istanbulu, čiji je cilj, kako je rekao, podrivanje kurdskog mirovnog procesa.

„Nastavićemo borbu protiv terorizma. Štaviše, napad na lokalno sedište Partije pravde i razvoja u Istanbulu vidim kao pokušaj zastrašivanja, naročito u trenutku kad tražimo rešenje za Kurdski mirovni proces, rekao je Erdogan.

„Mislim da je neophodno da ljudi koji veruju u demokratiju stanu zajedno u borbi protiv terorizma. Kao izabrani predsednik Turske preduzeću sve neophodne kontramere, dodao je on.

U Istanbulu je danas sahranjen tužilac Mehmet Selim Kiraz, koga su u utorak oteli i ubili pripadnici zabranjene marksističke Revolucionarne narodnooslobodilačke partije Fronta.

Kiraz je bio je vodeća ličnost u istrazi stradanja 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je prošle godine umro od povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine.

Kao osvetu zbog smrti tinejdžera, pristalice levičarske partije oteli su tužioca u zgradi suda i zapretili da će ga ubiti ukoliko ne otkrije imena policijaca odgovornih za Elvanovu smrt. Kiraz je ubijen tokom akcije spasavanja, a policija je likvidarala otmičare.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala