General u penziji: Gašić izdao naređenje za let

© AFP 2023 / STR / AFPDelovi helikoptera koji se srušio kod aerodroma Nikola Tesla
Delovi helikoptera koji se srušio kod aerodroma Nikola Tesla - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sreto Malinović, nekadašnji zamenik komandanta vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije izjavio je da je misnistar odbrane Bratislav Gašić izdao naređenje da poleti helikopter koji se srušio 13. marta, prenosi B92.

Govoreći o komandnom lancu u slučaju pada helikoptera koji se srušio 13. marta, kada je poginulo sedam osoba, brigadni general u penziji Sreto Malinović je rekao da je ministar nalogodavac.

General Bandić je na konferenciji za štampu jasno rekao da je na osnovu naređenja ministra odbrane izdao zadatak svojoj posadi. Onaj ko je ovde nalogodavac je ministar (odbrane), rekao je za B92 Sreto Malinović.

Delovi helikoptera koji se srušio kod aerodroma Nikola Tesla - Sputnik Srbija
Poslednje reči pilota helikoptera: Vidi li iko pistu?

On je dodao da nije mnogo važno da li je general Diković, načelnik Generalštaba, znao za zadatak, jer on ima svog zamenika koji je ujedno i komandant združene operativne komande u čijem sastavu se nalazi operativni centar sistema odbrane preko koga bi trebalo da se izdaju zadaci prema dole.

Malinović smatra da nije problem ako je krug izdavanja zadataka zatvaran na pravi način, od nalogodavca do izvršioca.

Da li je bilo nekog uticaja u radu kontrole leta na sam događaj i da li se radilo o grešci pilota ili nekom tehničkom otkazu, to će pokazati saopštenje Tužilaštva, ako ga bude bilo za koji dan, kaže Malinović.

Delovi helikoptera koji se srušio kod aerodroma Nikola Tesla - Sputnik Srbija
Srbija čeka do petka izveštaj o padu helikoptera

Od momenta kada je Tužilaštvo preuzelo nalaze obe komisije, nijedna od informacija niti od jednog zvaničnika nije mogla da ide u javnost. Ukoliko je ovo način da se vrši priprema javnosti za neke informacije, to mogu da razumem, ali meni kao profesionalcu to odaje utisak da se u delovima sistema, kome prema anketama narod najviše veruje,pojavljuje nešto što može da liči na anarhiju, objašnjava brigadni general u penziji.

Na pitanje da li je pilot mogao da donese neku drugu odluku u situaciji kada ne vidi pistu, Malinović je rekao:

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Bilo tehničkih propusta pri padu helikoptera

Pitanje je da li je u tom momentu pilot imao izbora da donese neku drugu odluku. Činjenica je da pistu nije video zbog niske oblačnosti i magle i zato je bilo trećeg produžavanja sletanja posle koga se, nažalost, nije više oglasio. On je doveden u situaciju da sleće u takvim uslovima. Koliko je imao mogućnosti da odatle ode na neku alternaciju pitanje je vremenskih prilika u tom momentu.

Danas se u javnosti pojavila informacija da je pilot vojnog helikoptera koji se srušio nedaleko od aerodroma Nikola Tesla pitao pre pada da li iko od članova posade vidi pistu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala