NATO u Skupštini Srbije: Alijansa brani Evropu od Rusije

© Srpski sabor "Zavetnici"Srpski sabor "Zavetnici"
Srpski sabor Zavetnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Ali poistovetio je danas pretnju terorističke organizacije Islamska država sa onim što je predstavio kao opasnost od Rusije u Ukrajini.

Ali je na a 88. „Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a u Skupštini Srbije rekao da je to za njega „najveća pretnja sistemu uspostavljenom po okončanju hladnog rata, koji je opisao kao najbolji sistem na evropskom kontinentu.

Ali je za Sputnjik upozorio da Vojni savez, čiji je on potpredsednik, neće dozvoliti da se taj sistem razruši, dodajući da je NATO taj koji brani Evropu.

„NATO ima jasnu poziciju da brani zemlje-članice od mogućih napada drugih zemalja. To istovremeno ne znači da NATO nije spreman na dodatne akcije kako bi sprečio potencijalne sukobe. Ono što se dešava između Rusije i Ukrajine je prava pretnja za Evropu, istako je Ali.

“Dalje ruke od Srbije!” - Sputnik Srbija
Protest protiv NATO-a ispred Skupštine Srbije

Prema njegovim rečima NATO zato priprema mere kako bi pojačao svoje prisustvo na istočnoj granici Alijanse i bio spreman na akcije Rusije.

„Mi ne znamo šta Putin smera. NATO apsolutno brani Evropu, rekao je potpredsednik političkog tela ovog vojnog saveza.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da je Srbija vojno neutralna, ali da želi veću saradnju sa NATO-om.

Za šefa diplomatije Severno-atlantski vojni savez je jedini koji može da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

NATO vojnici - Sputnik Srbija
NATO ima slobodan prolaz kroz Srbiju

„Kada je potpisivan Briselski sporazum, Hašim Tači, Ketrin Ešton, Aleksandar Vučić i ja smo bili u sedištu NATO-a. Alijansa je dala garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sever Kosova bez dozvole NATO-a, rekao je Dačić.

Osnivanje vojske Kosova, smatra Dačić, može da ima posledice po bezbednost u regionu:

„Mi smo protiv formiranja vojske Kosova jer to nije u skladu sa rezolucijom 1244, što je i dalje važeći dokument. To može da ima posledice po stabilnost u regionu, ističe šef srpske diplomatije.

O tome bi, prema njegovim rečima, trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti, ali da ne postoji želja, jer se smatra da o tome samostalno treba da odluči vlast u Prištini.

Šef srpske diplomatije rekao je da napredak Srbije ka EU koči poglavlje 35 o dijalogu Beograda i Prištine, da je nedefinisano i nejasno, zbog čega  svako može da ga tumači kako hoće.

„Već sada imamo spremna neka poglavlja za otvaranja, kao što je poglavlje 32 koje se tiče finansijske kontrole, ali ono ne može da bude otvoreno zato što postoji stav određenih zemalja, poput Nemačke, da nema otvaranje drugih poglavlja pre ovih koja su najvažnija, rekao je Dačić.

Poljskom poslaniku koji je pitao o vojnim vezama Srbije i Rusije Dačić je odgovorio da Srbija ima deset puta više vojnih aktivnosti sa zemljama NATO-a nego sa Ruskom Federacijom.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije u toku je seminar „Rouz-Rot Parlamentarne skupštine NATO-a. Prvi ovakav skup je organizovan u Beogradu 2003. godine, ali je ovaj put naročito posećen što govori o važnosti koju danas NATO pridaje svojoj ulozi u Srbiji.

Demokratsa stranka Srbije i pokret Dveri predali su Skupštini Srbije protestno pismo protiv organizovanja ovog skupa, ali i potpisivanja Individualnog akcionog plana partnerstva sa NATO-om u januaru, koje je dodatno približilo Srbiju Vojnom savezu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala