Manje pomoći za Siriju

© Sputnik / Dmitrij Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Siriji
Situacija u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni donatori na konferenciji u Kuvajtu obećali su 3,8 milijardi dolara za pomoć Sirijcima zahvaćenim razornim građanskim ratom, što je manje od polovine sume koju su Ujedinjene nacije tražile za tu zemlju.

Više od četvrtine obećane pomoći dolazi iz dve zemlje — Kuvajta, koji je najavio pola milijarde dolara i SAD, koje su obećale 507 miliona dolara, što je najviše što je neka zemlja najavila pojedinačno.

Evropska komisija i članice Evropske unije obećale su skoro 1,2 milijarde dolara što je duplo više nego što je Unija obećala na prošlogodišnjoj konferenciji.

Ujedinjene nacije su tražile 8,4 milijardi dolara za ovu godinu.

U građanskom ratu koji je ušao u petu godinu, prema podacima UN, ubijeno je najmanje 220.000 ljudi, dok je razmešteno 11 miliona ljudi, što je skoro polovina ukupnog sirijskog stanovništva. Među njima je četiri miliona ljudi koji su izbegli u susedne zemlje.

Generalni skeretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je da će obećani novac pomoći i susednim zemljama koje su primile milione izbeglica.

On je prethodno danas rekao da su Sirijci žrtve najgore humanitarne katastrofe našeg vremena i da oseća samo sram i veliki bes i frustraciju zbog nemogućnosti međunarodne zajednce da zaustavi rat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala