Ko je čovek koji je pokušao da spase „Džermanvings“

© AP Photo / French Interior Ministry, Francis PellierSpasilački tim iz Francuske na mestu pada aviona Džermavingza, 24. mart 2015.
Spasilački tim iz Francuske na mestu pada aviona Džermavingza, 24. mart 2015. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čovek koji je pokušao da spase putnike i posadu „Džermanvingsa“ ostao je u senci Andreasa Lubica, koga mediji optužuju da je 24. marta namerno srušio avion.

Pilot Patrik Zondhajmer, ostaće verovatno upamćen po poslednjim rečima:

„Otvori ta prokleta vrata! Za ime boga, otvori vrata“, piše „Raša tudej“.

Bili su to poslednji vapaji kapetana heroja zabeleženi na snimku u crnoj kutiji, dok je očajnički molio kopilota da mu dozvoli da se vrati u kokpit.

Zondhajmerove molbe su ostale neuslišene, nakon čega je pokušao da razvali vrata sekirom.

Avion se spuštao desetak minuta, koji mora da su Zondhajmeru delovali kao večnost, ali nedovoljno dugo za spasavanje putnika i posade aviona, navodi RT.

Zondhajmer (34) je tokom deset godina bio kapetan dugih letova u „Lufthanzi“ i njenoj filijali, kompaniji „Kondor“. Imao je više od 6.000 časova leta na avionima tipa A-320.

U maju prošle godine je odlučio da leti za niskotarifnu filijalu „Lufthanze“, kompaniju „Džermanvings“, jer je tako mogao da radi kraće ture i provodi više vremena sa suprugom i dvoje dece, objavio je nemači onlajn portal RP.

Rukovodilac vrtića koji pohađaju njegova deca, šestogodišnja ćerka i trogodišnji sin, opisuje Zondhajmera kao „otvorenog čoveka, punog entuzijazma, spremnog da pomogne, koji je zračio srećom“.

Bivši kolega je Zondhajmera opisao kao jednog od najboljih pilota.

„Bio je veoma pouzdan. Sto odsto sam siguran da je učinio sve što je moguće.“

Zondhajmerova baka Marijan ispričala je da je njen unuk još kao dečak sanjao da postane pilot.

„Moj unuk je mrtav i to zbog idiota koji je ubio toliko ljudi“, rekla je ona. „Jednostavno, ne mogu to da razumem. Kako je mogao (Lubic) to da uradi?“, izjavila je ona za Miror.

Na društvenim mrežama su sve učestaliji apeli da se pamti heroj (Zondhajmer), a ne Lubic, piše RT.

„Sada će ludak Andreas Lubic biti upamćen po nesreći, dok će herojsko ime kapetana Patrika Zonderhajmera biti zaboravljeno“, napisao je na Tviteru @ Philligene1.

Korisnik @andreastemplin žali što se „medijske kuće fokusiraju na kopilota“, a ne na kapetana čiji je poslednji potez u životu bio da spase svoje kolege i putnike.

Korisnici Fejsbuka oformili su nekoliko grupa i odali počast pokojnom kapetanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala