Napredak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu

© REUTERS / Brendan Smialowski/PoolZvaničnici P5+1 i Evropske unije čekaju početak sastanka u Lozani
Zvaničnici P5+1 i Evropske unije čekaju početak sastanka u Lozani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus rekao je večeras u Lozani da su ministri spoljnih poslova zemalja formata P 5 +1 (Rusija, SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) završili drugi sastanak u okviru runde pregovora o iranskom nuklearnom programu sa napretkom u važnim pitanjima.

Američki državni sekretar Džon Keri ranije danas rekao je da će on i njegove kolege iz pregovaračkog tima raditi do kasno u noć, a verovatno i sledećeg dana na rešavanju nekih "začkoljičastih pitanja" koja blokiraju postizanje dogovora.

"Još su preostala neka teška pitanja. Veoma se trudimo da ih rešimo", istakao je Keri za Si En En u Lozani, dodavši kako je svima jasno "šta znači sutra", aludirajući na to da je 31. mart krajnji rok za postizanje okvirnog dogovora, prenosi AFP.

Ali Akbar Salehi, predsednik iranske agencije za atomsku energiju - Sputnik Srbija
Zapad i Iran razmatraju „nuklearni kompromis“

"Ne želim da predviđam kakav će biti rezultat", odogovorila je danas portaprolka Stejt dipartmenta Mari Harf na pitanje šta će se desiti ako ne bude okvirnog odgovora do sutra u ponoć.

Harfova je naglasila da Vašington u svakom slučaju neće "požuriti da napravi loš sporazum", što je verovatno aluzija na to da neki drugi pregovarači, naročito Francuska, insistiraju na strožim zahtevima prema Iranu nego SAD.

Ono što je sigurno je da će u svakom slučaju do 30. juna i dalje važiti privremeni sporazum koji su šest pregovaračkih sila (SAD, Francuska, Nemačka, Britanija, Rusija i Kina) postigle s Iranom novembra 2013. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala