Suđenje Ivanoviću – svedok ništa nije video

© SputnikPrekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom.
Prekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svedok, reditelj Halit Berani izjavio je danas na suđenju lideru Građanske incijative SDP Oliveru Ivanoviću i ostaloj četvorici Srba u Kosovskoj Mitrovici da nije bio očevidac događaja 1999. i 2000. godine za koje je Ivanović optužen.

Beranijevo svedočenje se, kako su rekli Ivanovićevi advokati, zasnivalo na prepričavanju onoga što su mu o zločinima počinjenim tih godina ispričali očevici i članovi porodica stradalih.

Berani je izjavio da Ivanovića poznaje od ranije, i da ga je dva dana nakon ubistva Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice, 16. aprila video naoružanog automatskom puškom i, kako je rekao, u paravojnoj uniformi.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Suđenje: Ivanović nije viđen na dan ubistva Albanaca

Dajući izjavu o tome šta mu je ispričao sada pokojni Nedžmedin Ajeti kome je, kako je dodao, bačena bomba i pucano u stan i tom prilikom mu je poginuo trinaestogodišnji sin, Berani je pomenuo i optuženog Dragoljuba Delibašića.

Za optužene Iliju i Nebojšu Vujačića i Aleksandra Lazovića, svedok je rekao da ih ne poznaje.

Tužilac se oslanja na svedoka koji nije očevidac

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Halit Barani profesionalni svedok koji je svedočio puno puta i to o onome što nije video.

I danas je jasno rekao da nije bio svedok događaja 1999. i 2000. godine, ali mu to nije smetalo da o tome govori, rekao je Vlajić novinarima i dodao da je on kompromitovan i nekredibilan svedok koji je, dokazano, više puta do sada lagao.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Debakl tužioca na suđenju Oliveru Ivanoviću

Vlajić je izrazio uverenje da će i današnje svedočenje Baranija sud oceniti kao irelevantno, jer on nije govorio o događajima koji su predmet suđenja.

Drugi Ivanovićev branilac Ljubomir Pantović ocenio je da je tužilac i danas ostao dosledan sebi i da se oslanja na svedoka koji nije bio očevidac događaja za koje su optuženi Oliver Ivanović i četvorica Srba.

Verujem da će Sudsko veće ta svedočenja oceniti kao nevažna i da na njima neće bazirati eventualnu osuđujuću presudu, rekao je Pantović.

Nastavak 22. aprila

Advokat Dragoljuba Delibašića, Miodrag Brkljač, rekao je da je i današnji svedok pokušao da, služeći se izmišljotinama, dokaže da je bio interes nekih krugova da isprazne severnu Kosovsku Mitrovicu od Albanaca.

Današnjim ročištem tužioci su završili ispitivanje svedoka po prvoj tački optužnice za događaje iz aprila 1999. godine, a nastavak je zakazan za 22. april kada će iskaz dati svedok Šaib Sanhasi.

Prekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom. - Sputnik Srbija
Nastavljeno suđenje Oliveru Ivanoviću

Ivanovića optužnica tereti za ratni zločin aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, i za drugo delo iz februara 2000. kada je u nemirima u Kosovskoj Mitrovici ubijeno desetak Albanaca.

Ivanović je u pritvoru od hapšenja, januara 2014. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala