Rojters „doterao“ izjavu svedoka rušenja malezijskog aviona

© REUTERS / Maxim ZmeyevMesto pada aviona „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“
Mesto pada aviona „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istražujući uzroke rušenja „boinga 777“ u junu prošle godine u oblasti Donjecka agencija Rojters ispitivala je lokalne žitelje, očevice tragedije. U članku objavljenom na osnovu snimljenih razgovora, jednom od svedoka pripisane su reči koje nije izgovorio, otkrila je televizija Raša tudej.

Holandski stručnjaci ponovo vode istragu na mestu gde se srušio „boing 777“, na letu MH17. Tragedija se desila prošlog leta na istoku Ukrajine. Očekuje se da će zvanični zaključak istrage biti objavljen u oktobru. U međuvremenu neki mediji vode sopstvena istraživanja, a jedan od najsvežijih primera jeste članak agencije Rojters, koja je ispitivala svedoke katastrofe iz obližnjeg sela. 

 

U intervjuu za Rojters svedok tragedije Pjotr Fedotov je pred kamerom ispričao da je video raketu koja je bila lansirana s teritorije koju kontroliše ukrajinska armija. Kasnije, pošto je kamera već isključena, imenovao je drugo mesto – obližnji rejon u kojem se nalaze nevladine snage. Na pitanje, zbog čega je njegov prvi iskaz drugačiji, Fedotov je odgovorio da je to učinio iz straha od ustanika. 

Prilično ozbiljna izjava, svedok tobože u kameru govori jedno, a u privatnom razgovoru nešto sasvim drugo. Snimateljska ekipa televizije Raša tudej sastala se s junakom Rojtersovog članka i snimila sve što je ispričao.

Prvobitno je Pjotr Fedotov odbio da razgovara s nama, prijatelji su mu već prepričali ono što je napisao dopisnik agencije Rojters. Ipak, ekipa televizije Raša tudej uspela je da ga nagovori da razgovara s novinarom i postalo je jasno zbog čega on tako nevoljno kontaktira s medijima. 

„Kada smo govorili o ’boingu’ ispričao sam sve kako je bilo. A bez kamere o toj temi nismo razgovarali. Zbog toga nije istina da sam ja u kameru govorio jedno, a bez kamere drugo. Dopisnik mi čak nije dao ni nacrt svog budućeg članka. Stidim se zbog toga što takvi dopisnici rade u takvim izdanjima“, rekao je Fedotov. 

Ispostavilo se da je dopisnik Rojtersa, ipak bio u kontaktu s Fedotovim posle razgovora, ali članak nije spomenuo. 

„Prvo što me je pitao bilo je da li sam imao neprijatnosti. Bio sam začuđen jer nisam shvatio da bih mogao da imam bilo kakve neprijatnosti ako sam ispričao sve onako kako je bilo. A kada su me pozvali prijatelji i ispričali šta su videli na televiziji, da sam pred kamerom rekao jedno, a bez kamere suprotno, shvatio sam zbog čega mi je uputio takvo pitanje. Ne znam zbog čega govori da sam jedno rekao pred kamerom, a sasvim drugo kada je ona isključena. Neka da snimak s diktafona ili ono što su snimili kamerom. Ne znam šta mu je bio cilj, očigledno mu je to odgovaralo, ali sada shvatam da je to nečastan čovek. To su njegove izmišljotine i cela situacija liči na provokaciju“, izjavio je Fedotov. 

Holandska strana nastavlja da istražuje tragediju malezijskog „boinga“. Njihov konačni izveštaj očekuje se tokom ove godine. Zvaničnici pozivaju medije da se ne bave različitim verzijama katastrofe, nego da sačekaju rezultate istrage. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala