Kako je običan print proglašen remek-delom?

© Foto : sceenshot/youtubeKako je običan print proglašen remek-delom?
Kako je običan print proglašen remek-delom? - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Muzeju savremene umetnosti u holandskom Arnemu sproveden je neobičan eksperiment. U jednoj od muzejskih sala izložen je print iz prodavnice nameštaja Ikea, vredan 10 evra, a ljubiteljima „visoke umetnosti“ predloženo je da daju ekspertsku ocenu slike. Oduševljeni posetioci procenili su njenu vrednost na više hiljada ili čak više miliona evra.

Organizatori eksperimenta pozvali su posetioce muzeja u Arnemu da daju ekspertsku ocenu printa, rekavši im da je njen autor poznati švedski slikar Ike Endruz. Slika je privukla veliku pažnju iskusnih posetilaca holandskog muzeja, koji su je proglasili istinskim remek-delom savremene umetnosti.

„Kako je interesantna!“, „Umetnik je predstavio haos koji vlada u njegovoj glavi“, „Ona prenosi neverovatni duh umetnika koji je sve svoje emocije uspeo da iskaže u jednoj slici“, pa čak i: „Bože moj, ovo je neverovatno“ – ovo su komentari koje su izgovarali posetioci Muzeja savremene umetnosti u Arnemu. 

Mnogi od njih procenili su vrednost slike na više hiljada, pa čak i više miliona evra. Pravo čuđenje izazvala je informacija da je cena slike svega 10 evra i da se može nabaviti u prodavnici nameštaja.

„Ovo je moderna. Izvanredna slika. Ona je delo poznatog švedskog umetnika Ikea Endruza. Proslavio se radovima kao što su ’Ektorp’, ’Norden’, ’Dalaskar’“, ljubazno je poestiocima objašnjavao vodič, da bi potom neočekivano dodao: „Ovaj rad je vredan pažnje jer je iz Ikee“.

Jedan od inicijatora projekta Erik Hensel smatra da je zabavno posmatrati reakcije ljudi koji sebe smatraju stručnjacima za umetnost.

„Mnogi vole da pokažu kako se strasno zanimaju za umetnost, da otkriju nešto neobično u umetniku, nešto prefinjeno u umetničkim delima“, rekao je Hensel u razgovoru za televiziju Raša tudej.

„Pomislili smo da bi bilo zabavno prirediti takvim ljudima pravu proveru — da li će shvatiti da je pred njima slika iz Ikee, a ne skupoceno muzejsko platno. Pored toga, hteli smo da dokažemo da rad od 10 evra ne mora da bude lošiji od onog koji košta dva i po miliona dolara“, dodao je Hensel.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala