Šećerna repa na 40.000 hektara u Srbiji

© Sputnik / Vitalij Anjkov / Uđi u bazu fotografijaŠećer
Šećer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Sunoko“, kao najveći proizvođač šećera u Srbiji, u čijem sastavu rade šećerane u Pećincima, Kovačici i Vrbasu, procenila je da će ovog proleća u Srbiji biti zasejano oko 40.000 hektara pod šećernom repom, što je za 30.000 hektara manje nego prošle godine.

„Za sada setva teče planiranom dinamikom, kazao je agenciji Beta generalni direktor „Sunoka Ljubiša Radenković, ali nije precizirao koliko bi šećera mogla da proizvede ta kompanija, navodeći da će proizvodnja biti usklađena sa trenutnim stanjem na tržištu.

Prema njegovim rečima, ova godina biće teška i za proizvođače šećerne repe i za šećerane.

„Gajenje repe zahteva dosta rada i ulaganja, i potpuno smo svesni smanjenog interesovanja uoči setve, kazao je Radenković i dodao da će učiniti sve da poljoprivrednici ne odustanu od sejanja repe.

Direktor „Sunoka je svestan da je i prošla godina za poljoprivrednike bila teška, jer je nakon što je posejano rekordnih 70.000 hektara pod repom, usledio niz poteškoća, kao što su veoma loše vremenske prilike, pojava bolesti i neodgovarajuće tretiranje, umanjena digestija, duga kampanja prerade.

„Ipak, mi smo sve količine preuzeli i u potpunosti isplatili ratarima. I naša je poruka proizvođačima da ne odustaju od prolećne setve. jer bi i oni, bez te kulture, bili na udaru tržišta i ostali bi bez velikog dela profita. S druge strane, mi ćemo dati sve od sebe u nastojanju da omogućimo proizvođačima najbolje uslove za poslovanje, kazao je Radenković.

On je precizirao da će za proizvođače koji su dobro organizovani i raspolažu svojom opremom, troškovi proizvodnje šećerne repe iznositi oko 1.200 evra po hektaru.

Ove godine kooperantima „Sunoka ponuđena je otkupna cena od 28,5 evra za jednu tonu, što je, kako je naglasio, u skladu sa trenutnom situacijom na tržištu.

„Za nove proizvođače obezbedili smo mogućnost da se deo proizvodnje plati avansno, ukoliko je to poljoprivrednicima potrebno za unapređenje proizvodnje, kazao je on.

Radenković je podsetio da je u Srbiji 2014. ostvaren prinos od 67 tona šećerne repe po hektaru i da je samo u tri šećerane „Sunoka proizvedeno više od 310.000 tona šećera sa nešto manje od 37.000 hektara pod šećernom repom.

Radenković je ukazao da je domaća šećerna industrija, „zbog sunovrata cene šećera u svetu i kod nas, u nezavidnoj poziciji, ali da je „Sunoko zahvaljujući prethodnim ulaganjima u modernizaciju proizvodnje, što je doprinelo smanjenju troškova, uspeo da održi poslovanje na zadovoljavajućem nivou i isplati kooperante.

„Sunoko je u proteklih osam godina uložio blizu 150 miliona evra kako bi povećao kapacitete prerade, smanjio troškove proizvodnje, povećao energetsku efikasnost i očuvao životnu sredinu.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala