U Turskoj pronađen jedan od najvećih podzemnih gradova na svetu

© WikipediaKapadokija
Kapadokija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arheolozi su u Kapadokiji pronašli verovatno najveći podzemni grad Turske, u kojem je u vreme opasnosti moglo da se sakrije na hiljade ljudi. Grad je imao ventilaciju, vodovodni sistem, crkve, pa čak i vinarije. Prema prvim procenama, grad bi mogao da bude za trećinu veći od Derinkjua, najvećeg podzemnog objekta do sada iskopanog u Kapadokiji.

Žitelji drevne Kapadokije znali su gde da se sakriju od zavojevača: u jednom od 250 podzemnih skrovišta, isklesanih u podatnom vulkanskom kamenu, piše „Nešnel džiografik“. Jedan od najvećih podzemnih gradova u centralnoj Turskoj pronađen je tokom priprema lokacije za stambenu izgradnju.

Kapadokija je odavno čuvena po svojim crkvama, isklesanim u pećinama, kao i po podzemnim skrovištima koja su lokalni stanovnici gradili hiljadama godina. Ipak, novi grad bi mogao da prevaziđe sva očekivanja geofizičara. Njegova tačna površina i dalje je nepoznata, ali prema poslednjim procenama, mogao bi da se takmiči s drevnim gradom Derinkju koji se prostire na nekoliko nivoa. Derinkju je najveći do sada iskopani objekat u Kapadokiji. U njemu je moglo da se smesti oko 20.000 ljudi.

Prve naznake otkrića podzemnog grada pojavile su se 2013. godine, prilikom uklanjanja sirotinjskih naselja. Tada su otkriveni ulazi u mrežu katakombi. Građevinski radovi su tada bili prekinuti kako bi naučnici mogli da počnu istraživanje. 

Prošle godine u Kapadokiji je pod zemljom bilo pronađeno mnoštvo prostorija namenjenih za stanovanje, kao i razni artefakti, među kojima su kameni krstovi, keramika, pa čak i vinarije.

Kao i Derinkju, pronađeni grad je samostalan kompleks s dovodima vazduha i vodenim kanalima. Kada je pretila opasnost, Kapadokijci su se sklanjali pod zemlju i blokirali ulaze okruglim kamenim vratima, krijući se zajedno sa zalihama i stokom dok ne prođe pretnja.

Prema procenama geofizičara s univerziteta Nevšehira, površina objekta bi mogla da dostigne više od 4,5 miliona kvadratnih metara. Procenjuje se takođe da bi dubina podzemnih tunela mogla da premaši 100 metara, kao i da bi grad mogao da bude čak za trećinu veći od Derinkuja. „Sada je teško reći, ali imajući u vidu mesto na kojem se nalazi, nivo njegove zaštite i činjenicu da je imao vodosnabdevanje, verovatno je da grad zauzima veoma veliku površinu“, smatra arheolog Murat Gulaz.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala