Do 1. oktobra sud i tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici

© AFP 2023Most u Kosovskoj Mitrovici
Most u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri najavila je da će do 1. okobra, prema Sporazumu o pravosuđu između Prištine i Beograda, početi rad Osnovnog suda i Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici.

Što se tiče pravosuđa, počela je primena Sporazuma. Otvoren je konkurs i do kraja će se ispoštovati zakoni republike Kosovo, do polaganja zakletve sudija i tužilaca, rekla je Tahiri za RTK, a prenosi Beta.

I predsednik Sudskog saveta Kosova Enver Peci je potvrdio da će sudije u tužioci iz Osnovnog suda, odnosno tužilaštva, početi 1. oktobra i potvrdio da će ceo postupak izbora ići preko Sudskog saveta Kosova.

Prema analizama koje smo izvršili, konkurs će biti otvoren do 25 maja. Mi smo planirali da do kraja septembra ili početkom oktobra počne sa radom Osnovni sud u Mitrovici, rekao je Peci i dodao da je Sporazumom o pravosuđu obezbeđeno jedinstveno funkcionisanje pravosuđa na celoj teritoriji Kosova.

Sporazumom između Beograda i Prištine dogovoreno je da se formira jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za oba dela Mitrovice, za Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, kao i za opštine sa albanskom većinom — Vučitrn i Srbica, i da se primenjuju zakoni Kosova.

Osnovni sud će imati četiri odeljenja Osnovnog suda u Zubinom Potoku, Leposaviću, Srbici i Vučitrnu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala