Iz programa IPARD povraćaj sredstava do 65 odsto

© Sputnik / Maks Vetrov / Uđi u bazu fotografijaVino
Vino - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljoprivrednici i oni koji žele da investiraju u svoje domaćinstvo radi razvoja seoskog i vinskog turizma ovu godinu treba da shvate kao godinu pripreme i da planiraju investicije, izjavio je savetnik za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Aleksandar Bogunović.

On je novinarima na festivalu vina i skijanja "Winterfest Ski & Winefestival 2015" na Kopaoniku rekao da će ministarstvo raspisati konkurs i navesti koje su dozvoljene investicije.

"Pojedinac ili udruženje koje na primer želi da razvija etno turizam do 30 kreveta, predložiće investicije koje su potrebne za njegovo domaćinstvo. A sada se može na sajtu ministarstva videti opis mera, šta čeka one koji žele da ulože u svoje domaćinstvo ili imanje",rekao je Bogunović.

On je kazao da je taj projekat deo IPARD programa sa čijom realizacijom se kreće u 2016. godini, ali je naveo da je problem to što oni koji žele da investiraju moraju da imaju svoj kapital koji će kasnije biti vraćen u iznosu od 65 odsto.

Sajam turizma u Beogradu - Sputnik Srbija
Sajam turizma potukao sve rekorde

"Problem je to što vi morate da imate svoj kapital za predloženu investiciju pa da tek onda tražite od ministarstva povraćaj sredstava u iznosu od 65 odsto. Investicija može biti do 300.000 evra", rekao je Bogunović.

On je dodao i da je Ministarstvo poljoprivrede predlagalo lokalnim samoupravama da iznađu model kako pomoći kreditiranje poljoprivrednika jer nema garancijiskih fondova.

"Smatramo da je bolje ići kroz Garancijski fond, a ne na model da se subvencionišu kamate", dodao je Bogunović.

Na festivalu, koji se danas završava, izlažu brojne vinarije iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Učesnici festivala su rekli da se u Mađarskoj 70 odsto proizvodnje vina proda kroz vinski turizam i da Srbija ima potencijala da razvija taj oblik turizma.

Proizvođači iz Makedonije i Srbije agenciji Beta su rekli da su prethodnih godina dosta izvozili u SAD, a da je sada "pravi hit" i novo izvozno tržište Kina.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala