Predlog da se ulica u Beogradu nazove po čuvenom ruskom arhitekti

Stručna javnost u Rusiji doživela je izložbu u Moskvi kao otkrovenje, zato što je njegov rad u matici gotovo nepoznat. Razlog treba tražiti u činjenici da se Krasnov nije radio u Moskvi i Petrogradu. I pored administrativnih peripetija, autori su uspeli da u Moskvu donesu dvadeset originalnih dela Nikolaja Krasnova. Otvaranju su prisustvovali ambasador Srbije u Rusiji, Slavenko Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije, Miladin Milošević, bivši ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Konuzin i druge visoke zvanice. Izložba je privukla veliku pažnju medija.
Stručna javnost u Rusiji doživela je izložbu u Moskvi kao otkrovenje, zato što je njegov rad u matici gotovo nepoznat. Razlog treba tražiti u činjenici da se Krasnov nije radio u Moskvi i Petrogradu. I pored administrativnih peripetija, autori su uspeli da u Moskvu donesu dvadeset originalnih dela Nikolaja Krasnova. Otvaranju su prisustvovali ambasador Srbije u Rusiji, Slavenko Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije, Miladin Milošević, bivši ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Konuzin i druge visoke zvanice. Izložba je privukla veliku pažnju medija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska narodna partija (SNP) Nenada Popovića saopštila je danas da je pokrenula inicijativu da Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda dodeli ulicu Nikolaju Petroviču Krasnovu, ruskom arhitekti koji je u Beogradu živeo i radio od 1922. do 1939. godine.
Nikolaj Krasnov - Sputnik Srbija
Nikolaj Krasnov – ruski neimar Srbije

U saopštenju se navodi da je Krasnov (1864-1939.) projektovao zgradu Vlade Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Državnog arhiva u Karnegijevoj ulici, Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, stubove nekadašnjeg mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića, a danas Brankovog mosta.

SNP je dodao da je Krasnov zaslužan je i za uređenje Belog dvora na Dedinju, enterijera Doma Narodne skupštine Srbije, kao i za izgradnju mauzoleja dinastije Karađorđević na Oplencu, Njegoševe kapele na Lovćenu i spomen-kosturnice na Zejtinliku, piše u saopštenju.

Krasnov, koji je svojim delima dao poseban pečat Beogradu, zaslužuje da mu se Beograd na ovaj simboličan način oduži, naveo je SNP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala