Klaus: Za sukob kriva Ukrajina, a ne Rusija

© AFP 2023 / MICHAL CIZEK Bivši češki predsednik Vaclav Klaus
Bivši češki predsednik Vaclav Klaus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši češki predsednik Vaclav Klaus je danas u Bratislavi sukob u Ukrajini označio kao najveću destabilizaciju spoljne politke od pada Gvozdene zavese, ali je istovremeno naglasio da za to nije kriva Rusija.

„Za mene debata o situaciji istočno od nas nije debata o Rusiji, već debata o Ukrajini. Situacija u Ukrajini me veoma deprimira, radi se o najvećoj destabiliziaciji spoljne politike u poslednjih četvrt veka“, rekao je Klaus na predavanju na Panevropskoj visokoj školi u Bratislavi.

Krivac za sadašnju krizu i sukob u Ukrajini je po oceni bivšeg češkog predsednika sama Ukrajina, odnosno, to što za razliku od ostalih postkomunističkih zemalja nije bila uspešna u tranziciji, prenosi agencija Beta.

„Među postkomunističkim zemljama, valjda je najmanje savladala onaj nužan, ogromni korak — političku, ekonomsku i društvenu transformaciju. Tamo nije postignuto ništa uspešno“, rekao je Klaus.

Po Klausovoj oceni, Ukrajina je potpuno podeljena zemlja.

„Tamo žive dve etničke zajednice koje se ne druže mnogo. Zemlja je krhka i ne funkcioniše. Kada tako krhku zemlju malo gurnete sa severa ili sa juga – celina će se raspasti“, kazao je Klaus.

Češki predsednik je danas u Bratislavi kritikovao i Evropsku uniju koja je, preuzimajući nadležnosti nacionalnih država i prenoseći ih u Brisel u procesu birokratizacije došla, kako je rekao, u ćorsokak iz koga vodi jedini put — natrag ka tradicionalnim vrednostima.

„Nisam očekivao takav pad značaja danas već polusuverenih država, kao što su Češka ili Slovačka i nisam očekivao takvu dominantnu poziciju Nemačke, koja je upravo ono što su Nemci bez uspeha pokušavali da osvoje u dva svetska rata“, rekao je Vaclav Klaus.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala