Ukrajinski tenkovi na granici sa LNR

© Sputnik / Nikolaj Hižnjak / Uđi u bazu fotografijaPovlačenje teškog naoružanja sa istoka Ukrajine
Povlačenje teškog naoružanja sa istoka Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska vojska postavila je tri tenka na granicu sa Luganskom Narodnom Republikom i na taj način direktno prekršila sporazum iz Minska kojim se predviđa kompletno povlačenje teškog naoružanja sa linije kontakta.

Luganski informativni centar je saopštio da se tenkovi nalaze u naselju Kondrašovka, sverozapadno od Luganska.

Pored toga, saopšteno je i da je ukrajinska vojska granatirala transportni most koji povezuje LNR sa zapadnom Ukrajinom. Zamenik komandanta policije LNR Vitalij Kiseljov rekao je da je jasno da Kijev na ovaj način šalje poruku da ne kontroliše bataljone koji se nalaze duž linije kontakta sa LNR. Prema njegovim rečima, pojedini bataljoni ukrajinske vojske time žele da isprovociraju pobunjenike kako bi se prekršio dogovor iz Minska.

Američka oklopna vozila stižu u Ukrajinu - Sputnik Srbija
Kijev šalje američke „hamere“ u Donbas (Video)

Međutim, nešto kasnije je predsednik Ukrajine Petro Porošenko na brifingu u Harkovu izjavio da je Ukrajina spremna da povuče tenkove sa linije kontakta u Donbasu, kako bi se izbegli mogući sukobi. On je istakao da je u dogovoru sa misijom OEBS-a neophodno uspostaviti osmatračnice kako bi se obezbedio apsolutni prekid vatre. Takođe, dodao je Porošenko, potrebno je što pre započeti ekonomsku, političku i humanitarnu reintegraciju Donbasa.

Sa druge strane, vlasti Donjecke Narodne Republike saopštile su da razmena zarobljenika neće biti nastavljena ukoliko Kijev ne počne u potpunosti da poštuje mirovni sporazum iz Minska.

„Mi im šaljemo spiskove ratnih zarobljenika, a od njih dobijamo isključivo spiskove slučajnih zarobljenika“, kaže šef DNR Aleksandar Zaharčenko, dodajući da se među ljudima na spiskovima uopšte ne spominju zarobljeni vojnici, već njihove majke, žene i deca. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala