Oland i Merkelova na mestu nesreće

© AP PhotoCrna kutija nemačkog aviona
Crna kutija nemačkog aviona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraga o jučerašnjoj nesreći pokazuje da je letelica „Džermanvingsa“ čak 18 minuta gubila visinu pre udara u planinu, a iz kokpita u tom periodu nije stigao nijedan poziv upomoć. Više detalja o padu trebalo bi da bude poznato u narednim danima, kada se obrade podaci iz crne kutije, koja je teško oštećena.

Na mesto nesreće doputovali su francuski predsednik, Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i španski premijer, marijano Rahoj. Nemačka kancelarka najavila je da će razgovarati sa lokalnim zvaničnicima.

Oštećena crna kutija pronađena je u Alpima na 2.000 metara nadmorske visine. Prvi rezultati istrage pokazuju da je komunikacija sa pilotom prekinuta u 10 časova i 30 minuta, kada je avion bio iznad Mediterana, posle čega je počelo, za sada neobjašnjeno, porinjanje.

„Erbas A320“ srušio se u 10 časova i 48 minuta, nakon što je visina letenja opadala svakog minuta za oko 600 metara. Druga crna kutija, koja skladišti podatke o letu, nije pronađena.

Avion boing 737 - Sputnik Srbija
Ruski „boing 737“ uspešno sleteo sa jednim motorom
U avionskoj nesreći na jugu Francuske poginulo je 144 putnika i 6 članova posade. Direktor kompanije „Džermanvings“, Tomas Vinkelman, saopštio je preliminarne podatke o nacionalnosti žrtava.

„Stradalo je 67 Nemaca, 49 Španaca, 3 Kazahstanca, dve osobe iz Japana, dve iz Kolumbije, dva Australijanca, dvojica Iranaca, Holanđanin, jedna osoba koja je imala državljanstvo Turske i jedna koja je bila državljanin Izraela“, rekao je Vinkelman.

Sarajevski mediji javljaju da je stradao i bračni par iz Bosne i Hercegovine, oboje su imali nemačko državljanstvo. toji mogućnost da je u avionu bilo i državljana Rusije, javila je Raša tudej.

U nesreći je poginlo 16 učenika i dva nastavnika gimnazije u Halternu. U tom gradu, u Severnoj Rajni Vestfaliji otvorene su crkve i štab sa angažovanim psiholozima za pomoć porodicama nastradalih gimnazijalaca, a ispred gimnazije položeno je cveće i zapaljene sveće.

Direktor škole, Urlih Vesel, na dirljivom susretu sa novinarima, opisao je kako je primio informacije o padu aviona. 

„Od trenutka kada sam ujutro čuo za nesreću gajio sam nadu da to neće biti naši učenici i nastavnici, ali u 2 po podne kada sam primio poziv, poslednji delić nade nestao je kao mehur od sapunice“, rekao je vidno potresen Vesel.

Svedoci tvrde da su čuli veliku buku pre nego što se avion srušio. Francuski televizijski kanal La Šen Meteo javio je da su meteorološki uslovi prilikom poletanja aviona iz Barselone bili dobri, ali je po svemu sudeći, avion uleteo u nevreme iznad Mediterana. „Džermanvings“, lou-kost kompanija sa sedištem u Kelnu, vlasništvo je nemačke „Lufthanze“, najvećeg avio-prevoznika u Evropi, čiji avioni preko 20 godina nisu doživeli nesreću. Njeni zaposleni odali su počast poginulima minutom ćutanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala