EBRD manjinski vlasnik Danjub fuds grupe

Pratite nas
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ocenila je danas da sa prodajom „Danjub fuds grupe“ fondu „Mid Evropa partners“, poljoprivredni sektor u Srbiji ulazi u novu fazu razvoja, kao privlačniji finansijskim i strateškim investorima.

Kako se navodi u saopštenju, EBRD je podržala to preuzimanje grupe koja objedinjuje vlasništvo u mlekari „Imlek“, konditorskoj komaniji „Bambi“ i fabrici vode i sokova „Knjaz Miloš“, sa kreditom od 60 miliona evra i ulaganjem u kapital od 20 miliona evra.

Kao akcionar, navodi se, EBRD će se usredsrediti na unapređenja kroz uvođenje najbolje prakse korporativnog upravljanje, zaštite životne sredine i zdravstvenih i bezbednosnih standarda, što će podržaće primenu standarda EU za bezbednost i kvalitet hrane u Srbiji.

Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone rekao je da transakcija predstavlja priliku da EBRD potvrdi spremnost da podrži investicije u regionu, što je još važnije u izazovnim ekonomskim uslovima.

„Time što je postala akcionar, EBRD će uzeti udela u oblikovanju transformacije pojedinih vodećih preduzeća u Srbiji što je uzbudljiv zadatak kojem ćemo prići sa entuzijazmom i odlučnošću“, rekao je Patrone.

Šef sektora za poljoprivredu za srednju i jugoistočnu Evropu u fondu „Mid Evropa partners“, Miljan Ždrale rekao je da će kompanije „Danjub fuds grupa“ biti osnova za rast fonda.

EBRD je od početka rada u Srbiji 2001. godine investirala više od 3,8 milijardi evra u 187 projekata, većinom u finansijski sektor, industriju, trgovinu, poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu.

„Danjub fuds grupa“, u čijem vlasništvu su „Imlek“, „Mlekara Subotica“, „Bambi“ i „Knjaz Miloš“, prodata je u februaru investicionom fondu „Mid Evropa partners“ za 575 miliona evra. Taj fond je bio vlasnik i „SBB Telemah grupe“, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu „Kolberg Kravis Roberts“ (KKR).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala