Đoković: Na vrhuncu karijere sam

© AFP 2023 / Mark J. TerrillNovak Đoković - pobednik Indijan Velsa
Novak Đoković - pobednik Indijan Velsa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi teniser sveta Novak Đoković odbranio je u noći između nedelje i ponedeljka titulu u Indijan Velsu, pošto je u tri seta pobedio prvog pratioca na ATP listi Rodžera Federera, rezultatom 6:3, 6:7, 6:2. Ovajanjem 50. ATP titule u karijeri Đoković je stigao do 10. mesta na večnoj listi po broju osvojenih trofeja. Na vrhuncu sam karijere, izjavio je on.

Ovo je Đokoviću 50. titula u karijeri, 21. na mastersima i četvrta u Indijan Velsu.

Đoković je i dalje ubedljivo prvi na u ponedeljak objavljenoj ATP listi, sa čak 4.000 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Federera.

Srpski teniser na prvom mestu ima 13.205 poena i ovo mu je 139. nedelja na liderskom mestu ATP liste i za dve nedelje bi trebalo se izjednači sa Špancem Rafaelom Nadalom na večnoj listi po zadržavanju na prvom mestu.

Viktor Troicki je takođe zadržao svoj plasman — 39. je teniser sveta, Dušan Lajović nazadovao je za dve pozicije, pa je sada 73, a Filip Krajinović se ponovo vratio među najboljih 100 tenisera sveta i sada zauzima 96. mesto.

U prvih 10 tenisera sveta došlo je samo do rokade između Španca Davida Ferera i Švajcarca Stana Vavrinke, koji su se zamenili na sedmom i osmom mestu.

Ferer zauzima sedmo mesto sa 4.580 bodova, dok je Vavrinka osmi sa 4.515.

Prestigao Bekera po broju titula

Đoković je osvajanjem 50. ATP titule u karijeri stigao do 10. mesta na večnoj listi po broju osvojenih trofeja.

To je sjajan rekord. Mnogo sam se borio za taj rezultat. Prestigao sam (trenera Borisa) Bekera po broju titula. Na vrhuncu sam karijere, gledam da iskoristim tu činjenicu i da se zadržim na ovoj (prvoj) poziciji što je duže moguće. Boriću se da osvojim još mnogo trofeja, rekao je Đoković.

© AP Photo / Mark J. TerrillĐoković je i dalje ubedljivo prvi na u ponedeljak objavljenoj ATP listi, sa čak 4.000 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Federera.
Đoković je i dalje ubedljivo prvi na u ponedeljak objavljenoj ATP listi, sa čak 4.000 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Federera. - Sputnik Srbija
Đoković je i dalje ubedljivo prvi na u ponedeljak objavljenoj ATP listi, sa čak 4.000 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Federera.

Mislim da sam odigrao odličan meč. Igrao sam s velikim intenzitetom, bio sam veoma posvećen svakom udarcu. Rodžer se žestoko borio. Opet je pokazao koliki je šampion, neko ko se nikad ne predaje. Kada smo ušli u treći set sve je bilo otvoreno. Na kraju meča sam osetio veliko olakšanje", kazao je srpski teniser.

Đoković je rekao da mu je Federer uvek bio najveća prepreka koju je potrebno da savlada, a da se to odnosi i na Rafaela Nadala.

„Lično smatram da je Nadal na šljaci najteži protivnik, a Rodžer na brzim podlogama, dodao je Đoković.

Federer je posle meča imao samo reči hvale za Đokovića.

Novak je odigrao sjajan turnir. On protiv svakoga igra veoma jako, a meni je ovo bio izuzetan meč u kom sam uživao. Novak je najteži mogući protivnik. Servise uzvraća jako dobro, pogotov drugi servis. Ja sam se iz tog razloga koncentrisao upravo na to, kazao je Federer.

Napredak Jelene Janković za četiri pozicije

Kod teniserki, Jelena Janković napredovala je za četiri pozicije na WTA listi, pa je sada 17. teniserka sveta, dok je Ana Ivanović zadržala šesto mesto.

Jelena Janković - Sputnik Srbija
Jelena Janković bez trofeja u Indijan Velsu

Jankovićeva je u finalu turnira u Indijan Velsu poražena od Rumunke Simone Halep sa 1:2, ali je i bez obzira na to načinila veliki skok na listi. Ona je sa 21. pozicije napredovala do 17. i sada ima 2.465 bodova.

Ivanovićeva je zadržala šesto mesto sa 4.425 bodova, 345 manje od petoplasirane Dankinje Karoline Voznjacki, a 119 više od sedmoplasirane Kanađanke Judžini Bušar.

Srpske teniserke Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić zadržale su svoje plasmane na današnjim listama.

Jovanovski zauzima 65. mesto sa 821 bodom, dok je Krunićeva 77. sa 737 bodova.

Među prvih 10. teniserki sveta nije bilo promena, prva je Amerikanka Serena Vilijams sa 9.982 boda, druga je Ruskinja Marija Šarapova sa 8.270 bodova, dok je Halepova treća sa 7.181 bodom. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala