Ukrajinski tajkun najveći donator fondacije Klintonovih

© AP Photo / Mark LennihanHilari i Bil Klinton
Hilari i Bil Klinton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od 2009. do 2013. godine, fondacija porodice Klinton dobila je donacije iz Ukrajine vredne 8,6 miliona dolara, preko fondacije Viktora Pinčuka, ukrajinskog tajkuna čija preduzeća imaju centrale u Kijevu.

Pinčuk je 2008. godine dogovorio petogodišnji aranžman, po kom će Globalnoj inicijativi, koju su osnovali Klintonovi, uplatiti 29 miliona dolara, a zauzvrat će fondacija američke predsedničke porodice vršiti obuku budućih ukrajinskih lidera za modernizaciju Ukrajine, navodi Raša tudej.

Volstrit džornal je naveo da je nekoliko polaznika kursa fondacije Klintonovih već dobilo poslanička mesta u Vrhovnoj radi.

Iz Pinčukove fondacije je saopšteno da su donacije Klintonovima upućene kako bi Ukrajina postala slobodna, moderna država, bazirana na evropskim  vrednostima.

Ono što kritičari izdvajaju kao problematično je činjenica da je veliki deo novca prebačen na račun fondacije Klinton u periodu kada je Ukrajina zapala u finansijsku i političku krizu, kao i da se to dešavalo u momentima kada je Hilari Klinton obavljala funkciju državne sekretarke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala