Novi izveštaj OEBS-a: Ukrajinske snage ometaju posmatračku misiju

© REUTERS / Gleb GaranichČlan specijalne misije OEBS-a među konvojem ukrajinske vojske
Član specijalne misije OEBS-a među konvojem ukrajinske vojske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalna posmatračka misija Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi navela je u subotu da joj je zabranjen pristup istočnoj ukrajinskoj teritoriji, koja je pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga, navodi se u najnovijem izveštaju OEBS-a.

Strana posmatračka misija navela je da je zaustavljena na kontrolnom punktu pod kontrolom Ukrajine na severozapadnoj granici Luganska u subotu.

„Nakon 15 minuta posmatračima je rečeno da komandant bataljona nije odobrio Misiji dozvolu da nastavi", navodi se u izveštaju, dodajući da je Misija kontaktirala sa ukrajinskim načelnikom štaba u vladinom zajedničkom Centru za kontrolu i koordinaciju, koji je pristao da istraži situaciju.

U dva odvojena slučaja, ukrajinski vojnici zaustavili su posmatrače OEBS-a, na ulazu u grad Marijupolj i na kontrolnom punktu u blizini grada Pervomajske. Njima je na kraju dozvoljeno da nastave, iako je u jednom  slučaju bilo potrebna intervencija komandanta kontrolnog punkta.

Članovi misije su se žalili da su „ometani u ispunjavanju svojih dužnosti nadgledanja usled ograničenja nametnutih od strane trećih lica, kao i zbog bezbednosnih razloga".

Takođe, ukazano je na nestabilnu bezbednosnu situaciju u čitavom regionu Donbasa i rečeno je da primirje ne važi svuda. Primirje je dogovoreno u februaru na sastanku ukrajinskih, ruskih i evropskih lidera u glavnom gradu Belorusije, Minsku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala