Fico: EU ne može da daje preporuke o učešću na paradi u Moskvi

© Sputnik / Aleksej Nikolьski / Uđi u bazu fotografijaRobert Fico
Robert Fico - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovački premijer Robert Fico još nije saopštio da li će umesto predsednika Andreja Kiske ići na proslavu u Moskvi povodom 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata, ali je upozorio da Evropska unija o tome ne može da daje preporuke pošto nema jedinstven stav.

Ne postoji jedinstveni stav premijera članica EU kako se postaviti prema proslavi 70. godišnjice pobede u Moskvi. Kakva je razlika između vojnika koji je poginuo u Normandiji i ruskog vojnika koji je poginuo u Slovačkoj? Zašto da ignorišemo istoriju, kazao je Fico nakon samita EU u Briselu, prenose danas slovački dnevni listovi.

Slovački premijer dodao je da ne zna da li je u redu da se žrtve Drugog svetskog rata, pored činjenice da je od završetka rata prošlo 70 godina, upotrebljavaju kao instrument dnevne politike.

Parada pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija pozvala SAD na Paradu pobede

Različite ocene proslave u Moskvi u okviru EU su logične. Ja sigurno neću od žrtava Drugog svetskog rata praviti političke žrtve, kazao je Fico.

Slovački premijer se nalazi na spisku potvrđenih zvanica za vojnu paradu u Moskvi koju je objavio prošle sedmice šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, na šta je slovačka Vlada izdala saopštenje da odluka još nije doneta.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska saopštio je u četvrtak da je odlučio da ne ide u Moskvu jer ne želi da gleda demonstraciju sile neke armije u momentu sukoba u Ukrajini, kao i zbog aneksije Krima.

Umesto učešća na vojnoj paradi u Moskvi Kiska će obići vojna groblja širom Slovačke na kojima su sahranjeni ruski i vojnici drugih naroda u Crvenoj armiji koji su položili živote da bi oslobodili Čehoslovačku od Hitlerove Nemačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala