Žak Ogar: Rat na Kosovu nije završen (Video)

© Radoje PantovićŽak Ogar
Žak Ogar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kušner nije rekao sve što zna o trgovini organima. Ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je jedan hrabri srpski partiota kao što je Oliver Ivanović sada u zatvoru. Bitan uslov za nezavisni rad Specijalnog suda na Kosovu je da mora biti lociran bilo gde drugde, ni slučajno u Pokrajini.

Francuski pukovnik Žak Ogar jedan je od prvih oficira sa zapada koji je ušao na teritoriju Srbije, tačnije na Kosovo i Metohiju, posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine i povlačenja srpske vojske.

Ono što je za svega 12 dana, koliko je kao oficir prethodnice Kfora video i doživeo na Kosmetu, pretočio je u knjigu „Evropa je skončala u Prištini.

Ogar u razgovoru za Sputnjik kaže da je i pre dolaska na Kosmet bio svestan da se ne radi o „humanitarnom ratu, već o ratu koji su Sjedinjene Američke Države planirale protiv Srbije, ali i protiv evropskih i ruskih interesa u istočnoj i južnoj Evropi.

U videu koji sledi možete pogledati šta je Žak Ogar rekao o budućem Specijalnom sudu Kosova koji bi trebalo da se bavi zločinima OVK i da li će taj sud biti objektivan, s obzirom da ga i osnivaju i fanasiraju zemlje Evropske unije. Ogar u prilogu govori i o tome ko bi od visokih funkcionera međunarodne zajednice mogao da se nađe pod lupom pravosuđa:

Da li Kosovo kao „nezavisna država po vama može da preživi? Ili mislite da Evropu čeka novi rat ukoliko projekat velike Albanije bude krenuo u realizaciju?

— Kosovo nije država, i ne može da postane država. Može da postane deo  velike Albanije na osnovu političke i etničke pripadnosti, ili da zauvek ostane u sklopu svoje matične države, a to je Srbija.

Da li su Srbi i dalje žrtve na Kosmetu?

— Naravno, jedna od najvećih posledica rata iz 1999. je da Srbi i dalje mnogo pate na teritoriji Kosova i Metohije, koje je i dalje njihova teritorija! Na primer, ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je jedan hrabri srpski patriota kao što je Oliver Ivanović sada u zatvoru, da — zatvoru! Na Kosovu, u svojoj državi, bez ikakvog ozbiljnog osnova, isključivo iz političkih razloga!

Kako gledate na nova hapšenja Srba, kao što je slučaj sa Oliverom Ivanovićem, i na nove optužnice koje se podižu i protiv srpskih generala koji su branili Srbe na Kosmetu? Da li su ambasadori koji su na Kosovu, uključujući i Vašeg, s obzirom na blisku saradnju sa gospodinom Ivanovićem, trebalo da se oglase u slučaju njegovog hapšenja?

— Ova hapšenja su nelegalna. Razlozi zbog kojih su ove hrabre srpske patriote u zatvoru su isključivo politički. Oni nemaju nikakve veze sa pravdom. Svako kome je stalo do slobode i pravde mora da traži njihovo oslobođenje. Oliver Ivanović je dobro poznat stranim zvaničnicima na Kosovu, i aktuelnim, i bivšim. Šta oni čekaju, zašto ga ne oslobode?

Da ste na mestu vlasti u Srbiji, da li biste potpisali Briselski sporazum? Da li je to rešenje za problem secesije Kosova?

— Ja nisam Srbin, i nisam deo srpske vlasti koja mora da se suoči sa velikim pritiskom. Ali, naravno da nema nikakvog razloga da se sa bilo kim o Kosovu raspravlja van Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, koja je veoma jasna: Kosovo i Metohija je integralni deo Republike Srbije. Sve druge deklaracije su nelegalne sa međunarodnog i objektivnog stanovišta.

Francuski general izneo je i svoje mišljenje o to tome da li su sukobi na Kosovu i Metohiji završeni.

Da li je tačno da je OVK blisko sarađivala sa britanskim vojnicima? U jednom trenutku Vi ste faktički sprečili da Albanci, uz pomoć Britanaca, pređu u severni deo Mitrovice.

— Da, mogu da potvrdim da su članovi specijalnih jedinica NATO-a, posebno britanske nacionalnosti, ali i Amerikanci i Nemci, tesno sarađivali sa OVK. Lično sam video članove britanskih specijalnih jedinica, SAS, kako pomažu teroristima iz OVK i podržavaju ih.

Preko sećanja o onome što ste činili i videli na Kosovu, koju ste poruku hteli da uputite svojoj, francuskoj javnosti? Da li među vojnicima koji su bili sa Vama ima još onih koji su istinu saznali kao i Vi — na licu mesta?

— Poruka koju pokušavam da pošaljem zapadnoj javnosti, a posebno francuskom narodu, jeste da je NATO demonizovao Srbiju i da je to bio rezultat ogromnog broja dezinformacija u propagandnom ratu koji su protiv nje vodili zapadni mediji. Rat protiv Srbije bio je velika greška Francuske. Na neki način, bila je to i izdaja. Smatram da je veliki broj francuskih vojnika, ali i diplomata, poput recimo ambasadora Gabrijela Kelera, koji je bio „broj dva na Kosovu (zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu), bio u istoj situaciji.

Zbog samoinicijativne odluke da spasete manastir Devič, nagrađeni ste orednom Svetog Save. Da li biste i danas postupili isto kao tada?

— Da, naravno da bih. Ponovo bih postupio na isti način kao te 1999. godine. I za Devič, i za bilo koji drugi hrišćanski manastir.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala