O ugovoru sa novim menadžmentom Železare tek sutra

© AFP 2023Železara Smederevo
Železara Smederevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije sutra će potpisati ugovor sa holandskom kompanijom HPK inženjering o upravljanju Železarom Smederevo, najavio je ministar privrede Srbije Željko Sertić.

On je novinarima na otvaranju Sajma automobila u Beogradu rekao da je uslov tendera dupli sistem kontrole i da će svaku odluku o poslovanju kontrolisati i srpski menadžment.

Na pitanje novinara kako će se deliti profit odgovornosti i penali sa novim menadžmentom Železare, Sertić je rekao da će svi detalji ugovora biti poznati nakon potisivanja ugovora zakazanog u subotu u podne.

Za Srbiju je važno da kompanija koja je pobedila na tenderu za upravljanje Železarom poštuje dogovoreno. Kada bi se, eventualno, desilo da neko pokuša da nabavi sirovinu po višoj ceni koja nije odgovarajućeg kvaliteta to ne bismo dozvolili“, rekao je ministar.

Vlada Srbije je 17. marta odlučila da upravljanje i savetovanje u poslovanju Železare Smederevo poveri holandskoj kompaniji HPK inženjering u kojoj su čelni ljudi nekadašnji izvršni direktor američkog Ju-Es stila Džon Gudiš i slovački biznismen Petar Karamaš.

Železara Smederevo - Sputnik Srbija
Železarom će upravljati kompanija „HPK inženjering“

U užem izboru za upravljanje Železarom Smederevo bile su još dve kompanije — američki Esmark i austrijsko-švedski konzorcijum Inteko-Emlog.

Na pitanje novinara da li će tužba Esmarka protiv Kamaraša, za sabotažu privatizacije Železare Smederevo uticati na planove Srbije da upravljanje poveri HPK inženjerinku, Sertić je rekao da neće imati uticaja.

To su njihovi privatni odnosi koji nikakve veze nemaju sa Vladom Srbije. Meni je žao što se to uopšte desilo, ako je istina to što je objavljeno u medijima, jer ja nemam ni jedan dokument koji bi to dokazivao, rekao je Sertić.

Željko Sertić - Sputnik Srbija
Sertić: Država više neće trošiti novac na Železaru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u utorak da će HPK inžinjering uložiti 20 miliona dolara u proizvodnju, zadržati sve zaposlene, povećati plate za 10 odsto, za šest meseci od Železare napraviti profitabilnu kompaniju i u roku od devet meseci pokrenuti i drugu visoku peć.

Što se tiče obaveza Srbije kao vlasnika, premijer je rekao da će upravljački tim sa 24 člana biti plaćen 300.000 dolara mesečno.

Poslovanje Železare Smederevo do sada je Vladu Srbije koštalo imeđu 10 i 12 miliona evra mesečno. Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menadžment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora o strateškom partnerstvu sa američkom kompanijom Esmark o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.

Vučić: Železara će napraviti profit za četiri meseca

Vučić je izjavio danas da očekuje da smederevska Železara počne da pravi profit za četiri meseca.

Verujem da ćemo moći da pravimo profit već za četiri meseca, a ugovorna obaveza je šest meseci“, kazao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je rekao da će sutra prisustvovati potpisivanju ugovora i izrazio uverenje da će do 1. aprila sve biti spremno da nova uprava počne da rukovodi tim preduzećem.

Vučić je istakao da Železara učestvuje u bruto-domaćem proizvodu Srbije sa 0,5 do jedan odsto, u zavisnosti od uposlenosti.

Računajte da kada jedna visoka peć radi punim kapacitetom, mi smo već na nuli. Posle toga sve ulazi u ono što je pozitivno, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da će problem Fabrike automobila Priboj biti rešen do maja, a da će do 27. aprila Vlada Srbije posvetiti punu pažnju preduzećima petrohemijskog kompleksa — Azotari i Petrohemiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala