Načelni dogovor u EU o produženju sankcija Rusiji do kraja 2015.

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERDonald Tusk
Donald Tusk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija odlučila je večeras da "jasno poveže" svoje ekonomske sankcije prema Rusiji sa "potpunim sprovođenjem" sporazuma iz Minska o Ukrajini, što znači da je načelno dogovoreno da se sankcije produže do kraja godine.

Šefovi država i vlada 28 članica EU složili su se na sastanku u Briselu da će trajanje sankcija biti jasno povezano sa potpunim sprovođenjem sporazuma iz Minska kojim je dogovoren prekid vatre na terenu, imajući u vidu da je sprovođenje predviđeno do kraja 2015. godine, rekao je na konferenciji za štampu predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Sankcije su uvedene u julu 2014. godine posle rušenja aviona Malejžan erlajnsa iznad istočne Ukrajine. Sankcije, koje su teško pogodile rusku privredu, ističu posle godinu dana, odnosno ovog leta.

U okviru EU zastupnici tvrde linije založili su se za to da se odmah produže sankcije Rusiji da bi se održao pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina. Ali većina je želela da se dozvoli više vremena za donošenje zvanične odluke.

"Naša zajednička namera je vrlo jasna, treba da zadržimo naše sankcije do potpunog sprovođenja (sporazuma) iz Minska", rekao je Tusk, navodeći nemacku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda koji su bili posrednici u postizanju sporazuma iz februara ove godine.

Dvodnevni samit Evropske unije koji je počeo večeras kao glavne teme ima i stvaranje Energetske unije, krizu u Libiji i stanje privrede.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala