Opasnost od novog konflikta Libana i Izraela

© AFP 2023 / JACK GUEZOgrada duž izraelske granice
Ograda duž izraelske granice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija upozorio je večeras da nedavno nasilje na granici Libana i Izraela, kao i nedozvoljeno prisustvo oružja u tampon zoni UN donosi rizik od novog konflikta.

U sukobima krajem januara, poginula su sva izraelska vojnika i jedan španski mirotvorac, pa su se pojavila strahovanja da će između Izraela i Libana ponovo izbiti razorni ratni sukob.

Ovo je najopasnija eskalacija u području sporne granice od rata iz 2006. godine koji je libanski pokret Hezbolah vodio protiv Izraela.

U predsedničkom saopštenju, koje su podržale sve članice Saveta bezbednosti, zatraženo je od svih strana da iskažu maksimalnu smirenost i uzdržanost, i da ne posežu ni za kakvim akcijama ili retorikom koja bi ugrozila obustavu neprijateljstava ili destabilizovala region.

Savet bezbednosti je takođe izrazio zabrinutost zbog kršenja pograničnog režima, uključujući prisustvo ekstremističkih organizacija na libanskoj teritoriji. Osudio je terorističke akte u Libanu, pored ostalog to što organizacije Islamska država i Džabat el Nusra uzimaju taoce.

Savet je upozorio na sve dublju umešanost nekih libanskih partija u borbe u Siriji, ocenivši da su i one opasne po stabilnost Libana.

U saopštenju se pominje Hezbolah, koji je slao svoje borce u Siriju, da se u tamošnjem građanskom ratu bore na strani vlade predsednika Bašara el Asada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala