Kukan očekuje otvaranje poglavlja ove godine

© AFP 2023Zgrada EU
Zgrada EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan izjavio je danas da očekuje da će ove godine Srbija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU i pozdravio napore Vlade Srbije u procesu evropske integracije.

Jasno je postojanje političke volje i cenimo napore koje Vlada Srbije preduzima u reformskim procesima i procesima evropskih integracija, rekao je Kukan na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Narodnoj skupštini.

On je podsetio da je Evropski parlament pozvao na otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom i istakao da su najbitnija poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i ljudskih prava.

Važno je da Srbija nastavi reforme. To je bitno za njen prosperitet, demokratizaciju i za to da građani žive slobodnije, istakao je šef delegacije EP i pozvao zvaničnike Srbije da budu hrabri u nastavku sprovođenja reformi.

Kukan je ukazao da je postojala zabrinutost o slobodi medija i istakao da o tome treba raspravljati u Skupštini Srbije. On je naglasio da je Srbija donela niz veoma bitnih zakona, među kojima upravo o medijima i privatizaciji.

Kukan je ocenio da je Srbija veoma bitan faktor u regionalnoj saradnji i pozdravio napore za normalizaciju odnosa Beograda s Prištinom, naglasivši da je od najveće važnosti da obe strane poštuju već dogovoreni Sporazum.

Ministarka zadužena za evropske integracija Jadranka Joksimović uverena je da je Srbija spremna da do kraja ove godine budu otvorena pregovaračka poglavlja, i rekla da se vredno radi na tome i donose akcioni planovi za sve oblasti.

Po njenim rečima, uskoro bi trebalo da bude završen analitički pregled (skrining) svih pregovaračkih poglavlja i oblasti, a istakla je da je u dosadašnjem procesu administracija Srbije dobila pohvale evropskih institucija.

Joksimovićeva je istakla da je Srbija veoma ozbiljno prihvatila sve sugestije koje su izrečene u nedavno usvojenoj rezoluciji EP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala