Litvanija uznemirena što je Srbija zabranila izložbu o Krimu

© AFP 2023Ivica Dačić presedavajući OEBS-a
Ivica Dačić presedavajući  OEBS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litvaniju je uznemirila zabrana predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) da se u Beču otvori izložba fotografija o Krimu, koju su Litvanci zajedno sa Ukrajincima nameravali da organizuju uoči godišnjice pripajanja Krima Rusiji.

Prema rečima litvanskih diplomata, tokom sednice stalnog saveta OEBS-a stalni predstavnik Litvanije u Beču, zajedno sa stalnim predstavništvom Ukrajine, planirali su da otvore izložbu fotografija ambasadora Patrasa Vajtekunasa o Krimu. Prilikom otvaranja izložbe planiran je bio nastup džez muzičara koji je krimski Tatarin.

„Srbija, zemlja koja predsedava OEBS-om, i generalni sekretar OEBS-a nisu odobrili postavljanje takve izložbe u zgradi OEBS-a. Prvi put u istoriji OEBS zabranjuje izložbu koja treba ukaže na grubo kršenje ljudskih prava, rekao je u četvrtak portalu Be-En-Es pres-ataše Ministarstva inostranih poslova Kjastutis Vaškjaljavičjus.

Prema rečima diplomata, održavanje ove izložbe se podudara sa godišnjicom pripajanja Krima Rusiji.

U saopštenju MIP Litvanije, navodi se da je „neprihvatljivo da čitava organizacija postaje talac hirova jedne delegacije — ruske.

Na fotografijama Vajtekunasa zabeleženi su vojna tehnika bez amblema, „ljubazni ljudi (ruska vojska) koji zauzimaju državna zdanja, mitinzi o jedinstvu Krima sa Ukrajinom i agresivna informaciona kampanja.

„Ova izložba trebala je da ukaže predstavnicima OEBS-a na nezakonitu okupaciju i aneksiju poluostrva i, u vezi sa tim, na kršenja ljudskih prava, kaže se u saopštenju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala