Dačić: Nema potrebe da me neko štiti

© AP Photo / Darko VojinovicIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je „veoma glupa teza‟ pojedinih medija da je u slučaju rekonstrukcije Vlade Srbije njegova pozicija zaštićena, jer ima funkciju predsedavajućeg OEBS-a, i ocenio da je Srbiji potrebna „rekonstrukcija palanačkog duha‟.

„Ja sam predsedavajući OEBS-a zato što sam ministar spoljnih poslova Srbije‟, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije, posle razgovora sa šefom portugalske diplomatije Ruiem Mašeteom.

„To nikakve veze nema sa rekonstrukcijom vlade, i nije ni potrebno da se na takav način bilo ko štiti‟, dodao je on.

Dačić je izjavio: „Oni koji to pišu, žele da budem smenjen, i provociraju premijera (Aleksandra Vučića)‟.

Ministar je objasnio da 2014. godine, kada je ušao u Vladu, to nije učinio zbog OEBS-a, već da bi s premijerom Aleksandrom Vučićem nastavio politiku koju su vodili u prethodne dve godine na vlasti.

Po Dačićevim rečima, rekonstrukcija Vlade je potrebna, ali kao „rekonstrukcija palanačkog duha, da prestanemo biti mrtvo more, o kojem je pisao Radoje Domanović".

Dačić je takođe rekao, osvrćući se na prošlonedeljni pad vojnog helikoptera kod Surčina:

"Kada je reč o tragediji i gubitku ljudskih života, (bitno je) da se to ne zloupotrebljava za politički obračun, za sticanje političkih poena. U tom smislu je bitna rekonstrukcija".

Po njegovim rečima, od izmena zakona, bitnije je „da li ćemo kao društvo iskoračiti u odnosu na prethodni period‟.

Dačić je podsetio da je, pre no što je postao premijer 2012. godine, bio i ministar unutašnjih poslova, i da se vozio helikopterima.

„Ne postoji situacija u kojoj će pilot negde da poleti ili sleti po naredbi, već će to da učini samo po sopstvenoj proceni. Postoje tragovi o svemu što se dešavalo (u petak, 13. marta)‟, izjavio je Dačić.

Na pitanje da li bi, da je premijer, smenio ministre čija se ostavka traži posle pada helikoptera, Dačić je odgovorio:

„Institucija da neko od nekog traži ostavku — to nigde ne postoji. Ostavka je lični čin, ona se podnosi kad je neko odgovoran. Još nisam video da je utvrđena bilo čija odgovornost. Treba dati podršku državnim organima da istraže činjenice i okolnosti‟.

„I ranije je bilo padova helikoptera i aviona. Ako tada niste tražili ostavku ministra, zašto biste to sada radili? Ali, ne želim da ostavim bilo kakav prostor za manipulacije. Postoje komisije. U Srbiji ne postoje tabu-teme, ali način na koji se teme tretiraju zahteva dostojanstven odnos", rekao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala