Haos u Frankfurtu, više od 90 povređenih (video)

© REUTERS / Kai PfaffenbachNeredi u Frankfurtu na Majni
Neredi u Frankfurtu na Majni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Devedeset policajaca je povređeno, a više od 100 demonstranata je prijavilo iritacije očiju od suzavca danas u neredima u Frankfurtu, tokom protesta zbog otvaranja nove zgrade Evropske centralne banke. U centru Frankfurta počeo je novi protest protiv mera štednje na kojem učestvuje više od 20.000 ljudi.

Više od 20.000 ljudi okupilo se u Frankfurtu na večernjem mitingu protiv mera štednje koje je uvela Evropska centralna banka (ECB). Policija je u međuvremenu saopštila da je više od 90 policajaca povređeno, a da je više od 100 demonstranata prijavilo iritacije očiju od suzavca tokom jutrošnjeg protesta, dok su organizatori protesta na Tviteru naveli da je 21 demonstrant zadobio povrede od policijskih palica, a da 107 njih ima iritacije od suzavca i biber spreja.

Policija je saopštila i da je uhapsila 16 ljudi. Prethodno je saopšteno da je nekoliko hiljada policajaca raspoređeno u Frankfurtu, a da je tokom nereda privedeno 350 ljudi.

Zapaljena su četiri policijska vozila ispred glavne policijske stanice u gradu, dok su demonstranti kamenicama gađali gradsku skupštinu na kojoj su mnoga stakla na prozorima razbijena.

Protest je organizovala antikapitalistička grupa „Blokjupaj“. Demonstranti planiraju da spreče otvaranje novog sedišta Evropske centralne banke, u znak protesta zbog njene uloge u zavođenju oštrih mera štednje radi smanjenja dugova niza zemalja koje su zapale u dužničku krizu, kao što je Grčka.

Policija je u utorak barikadama i bodljikavom žicom okružila novo sedište banke da bi sprečila potencijalno nasilne demonstracije, a banka je prethodno najavila da namerava da uprkos tim merama planira da radi normalno, mada će neki zaposleni možda raditi od kuće.

Predstavnici pokreta „Blokjupaj“ saopštili su da je u jutrošnjim protestima učestvovalo 6.000 ljudi.

„Prema našim proračunima, jutros je na ulice izašlo 6.000 aktivista, od kojih polovina iz inostranstva koja je stigla u Frankfurt na akciju „Blokjupaj“. To je bila evropska akcija“, navode Ria Novosti reči zvaničnog predstavnika pokreta Kristofa Klajna.

Nove prostorije zvanično bi trebalo da otvori predsednik banke Mario Dragi, u prisustvu stotinak zvanica, među kojima je i gradonačelnik Frankfurta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala