O nestalima na KiM nema informacija, sve se krije

© AP PhotoNestali Srbi
Nestali Srbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska strana traži da se dodatno pretraži Livačko jezero i da se do kraja sprovede pretraga na Kosošarama, kao i na nekoliko lokacija okolini Istoka. Ukupan broj nestalih sada je 1.655, od toga 625 Srba i drugih nealbanaca, a 1.030 Albanca.

Predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović rekao je danas u Gračanici da je nerasvetljena sudbina otetih i ubijenih najteže pitanje, koje se rešava upornom borbom i traženjem odgovora.

Odgovornost međunarodne zajednice

Odalović je zajedno sa predstavnicima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih i građanima sa Kosova i Metohije učestvovao u Gračanici u obeležavanju pogroma koji se dogodio 17. i 18. marta 2014. godine.

„Bio bih srećan da smo tu stranicu zatvorili još juče. Ali 525 naših najmilijih se vodi i dalje kao nestalo. Nema nikakvih informacija, sve se krije. To je ono što boli, ali nećemo odustati“, rekao je Odalović i dodao da na srpskoj listi nestalih ima pripadnika više od deset nacija.

Odalović je ocenio da građani današnji dan, kao jedan od najtežih dana u srpskoj istoriji, treba zauvek da obaleževaju i da se sećaju zločina koji su na današnji dan pre 11 godina počinjeni.

Udruženje nestalih i kindapovanih na KiM - Sputnik Srbija
Udruženje: Više od 500 nestalih Srba još nije pronađeno

„To je nešto što je naša obaveza i verujem da ćemo istrajati i da će doći vreme u kome će oni koji su počinili zločine odgovarati. Ovo je mesto sa koga treba da se obratimo i Albancima, da znaju da nikada nećemo odustati da tražimo one iz njihovih redova koji su počinili zločine“, rekao je Odalović obraćajući se skupu ispred spomen-obeležja MiS SING posvećenog nestalim i kidnapovanim na Kosovu.

Prema njegovim rečima, sa današnjeg skupa šalje se poruka i međunarodnoj zajednici da zna da snosi odgovornost zato što je dozvolila da se pod njenim punim mandatom i okriljem dese takvi zločini.

„Nadamo se da će međunarodna zajednica imati snage da natera da se formira sud koji će procesuirati odgovorne za zločine nad Srbima i ostalim nealbancima“, kazao je na skupu Odalović.

On je rekao i da svi treba da znaju da se država Srbija i predstavnici kosovskih Srba bore kroz kosovske institucije za prava i opstanak.

Prema njegovoj oceni, politika koju Vlada Srbije vodi je da se, bez obzira na sve probleme i izazove, bori za srpske interese — u lokalnoj samoupravi, u kosovskim privremenim institucijama, u republičkim organima.

Neka istražni organi i sudovi rade svoj posao

Kada je reč o nestalima, Odalović je kazao da srpska strana traži da se dodatno pretraži Livačko jezero i da se do kraja sprovede pretraga na Kosošarama, kao i na nekoliko lokacija u okolini Istoka.

Odalović je agenciji Beta rekao da srpska strana podstiče razgovore između Srba i Albanaca, ali i svaki razgovor koji može da doprinese rešavanju sudbine svih nestalih lica.

O zamerkama srpskih i albanskih udruženja nestalih, što to pitanje nije stavljeno i u okvir razgovora u Briselu, Odalović je kazao da bi on bio prvi koji bi to podržao kada bi znao da će biti rezultata.

„Ne znam šta Briselski dijalog u ovome može da pomogne, ali ako se proceni da to pitanje treba podići na taj nivo, ja sam za“, rekao je Odalović i istakao da je više puta na svim mestima na međunarodnom nivou insistirao na tome da arhive Kfora, Unmik policije pa i arhive Haškog tribunala, kao i sve druge budu dostupne za rešavanje sudbine nestalih.

Kako je ocenio, rešavanje pitanja važno je za stabilizaciju u regionu i zato sve informacije treba deliti sa komisijama za nestala lica.

„Neka istražni organi, sudovi, tužilaštva rade svoj posao. To se nas ne tiče, jer nama trebaju informacije gde su tela, da ih pronađemo, dostojno sahranimo i da rešimo sudbinu nestalih lica“,rekao je Odalović.

Odalović je naveo da je ukupan broj nestalih sa prostora Kosova i Metohije sada 1.655, da je od toga 625 Srba i drugih nealbanaca, a da su 1.030 nestali Albanci. To su podaci jedinstvene liste po abecednom redu, dodao je.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala