Kosovski Srbi sutra odlučuju kako dalje

© Foto : Youtube/Radio GračanicaBranimir Stojanović
Branimir Stojanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović ocenio je da sutrašnji sastanak predstavnika srpskih opština na Kosovu predstavlja „potrebnu nadogradnju političkog jedinstva Srba“.

„Mi ćemo na tom sastanku učestvovati i razgovarati o svemu onome što Srbe danas muči na Kosovu“, rekao je Stojanović, funkcioner Srpske liste, za agenciju Beta.

Stojanović je dodao da će na sastanku biti donete „određene odluke“ i izdato saopštenje u kojem će biti definisana dalja politička aktivnost predstavnika Srba.

Upitan dokle se stiglo s formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), Stojanović je rekao da će ZSO biti osnovana kada to i formalno bude dogovoreno.

„Ono što je nama važno je da će ZSO biti kruna srpskog političkog jedinstva. Ono što ćemo raditi sutra na sastanku u Gračanici, na kojem će učestvovati predstavnici opština je nadogradnja srpskog političkog jedinstva oko jedinstvene politike koja treba da se vodi.

Most u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
ZSO uslov za povratak Srba u prištinske institucije

„Tu će biti prisutni svi, a ne samo predstavnici Srpske liste“, rekao je Stojanović.

Komentarišući navode da među predstavnicima Srpske ima onih koji hoće da se vrate u institucije, Stojanović je rekao da postoje različita mišljenja, ali da je sigurno da mimoilaženja neće biti kao što ga nije bilo ni do sada.

„Sigurno da i različiti uslovi u kojima živimo, dovode do toga da različito doživljavamo političku situaciju. Ali argumenata ima i za 'za' i za 'protiv'. Svi ljudi koji se danas bave politikom i predstavljaju Srbe, vrlo dobro znaju da ima brdo argumenata da se vratimo u kosovske institucije, a ima možda još više argumenata da se ne vratimo“, rekao je Stojanović.

Vučić: Kosovski Albanci da ispune koalicioni sporazum

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nije problem da se Srbi vrate u institucije Kosova, ali da to zavisi od volje albanskih stranaka da ispune koalicioni sporazum.

"Hoćemo mi u kosovske institucije, imaćemo veći uticaj i želimo da razgovaramo sa njima, ali ne može 'Srpska lista' da uđe u kosovske institucije pre nego što oni koji su obećavali da će nešto da urade, ne urade to", rekao je Vučić u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije.

Upitan da li je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarao o njegovoj platformi za Kosovo, predsednik Vlade je kazao da Nikolić "zna sve što zna i on", da dobro obavlja posao i da ima njegovu podršku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala