Učenici Matematičke gimnazije ponovo uzeli medalju

© Matematička gimnazijaUčenici Matematičke gimnazije sa članovima žirija
Učenici Matematičke gimnazije sa članovima žirija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tročlana ekipa beogradske Matematičke gimnazije osvojila je drugu nagradu na 15. otvorenom prvenstvu u programiranju u Rusiji, u konkurenciji 46 ekipa. Takmičenje u gradu Kazanj ima drugu tradiciju i okuplja najbolje programere, đake i studente iz cele Rusije, a ovog puta takmičili su se i programeri iz Bugarske i Srbije.

Nikola Jovanović, Luka Vukelić i Filip Vesović, kao najbolji đaci Matematičke gimnazije, već su navikli na nagrade, ali je takmičenje u Kazanju za njih bilo posebno. Prvi put su radili u timu i uspeli. Algoritamske zadatke rešavali su punih pet sati, u konkurenciji koja je bila veliko iznenađenje, kažu učenici.

„Iznenadilo nas je koliko je kvalitetnih ruskih timova, mnoge takmičare znamo sa interneta kao svetski poznate programere. Kada smo ih videli tamo, to je bilo prelepo, ali nam je i stvaralo dodatni pritisak, jer smo shvatili koliko je to zapravo veliko takmičenje. Oni su naši idoli, osvajaju prve nagrade na svim svetskim takmičenjima, nismo očekivali da ih vidimo tamo‟, kaže maturant Matematičke gimnazije, Nikola Jovanović.

© Matematička gimnazijaProfesor Nikola Ležaja sa nagrađenim učenicima
Profesor Nikola Ležaja sa nagrađenim učenicima - Sputnik Srbija
Profesor Nikola Ležaja sa nagrađenim učenicima

Nikola dodaje da mu učešće na takmičenjima pomaže, gde stvara nove kontakte i prijateljstva, a ovo iskustvo rada u timu biće mu dragoceno kada završi školovanje i počne da radi. Nikola, Luka i Filip sami su vežbali u timu pre odlaska u Rusiju. To je bila i preporuka profesora Željka Ležaje, koji je đake pratio na takmičenju u Rusiji. On kaže da je tim prestižne srpske gimnazije sjajno primljen u toj zemlji.

„Bili su veoma iznenađeni kada su shvatili da smo mi državna škola, a još više kada su saznali koliko imamo đaka. Za Rusiju, mi smo mala škola, a kada iz te male sredine dolazi čak nekoliko učenika koji sjajno rade, to je pravo iznenađenje. Kao predstavnici bratskog naroda, uvek smo prijatno iznenađeni kako nas lepo u Rusiji dočekaju. I ovoga puta to nije izostalo, zato što je Rusija divna zemlja. I deca i ja smo prvi put u tako lepom gradu kao što je Kazanj‟, kaže Željko Ležaja, profesor Informatike u Matematičkoj gimnaziji.

Druga nagrada na 15. Otvorenom prvenstvu u programiranju u Kazanju, u konkurenciji 46 timova, je sjajan rezultat, jer su đaci iz Rusije, sudeći po rezultatima sa olimpijada, najbolji programeri na svetu. Na turniru se takmičio i Genadi Korotkević, najuspešniji učesnik srednjoškolskih programerskih olimpijada svih vremena. Njegova ekipa osvojila je prvo mesto. Ekipa Matematičke Gimnazije, prati ih u stopu. Već sledećeg vikenda Nikolu, Luku i Filipa očekuje državno prvenstvo, koje je prvi korak ka ovogodišnjoj programerskoj olimpijadi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala