Uhapšeni ukrajinski vojnici koji su pregazili devojčicu

© Sputnik / Denis Petrov / Uđi u bazu fotografijaMUP Ukrajine
MUP Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osmogodišnja devočica iz donjeckog grada Konstantinovke poginula je kada je na nju naletelo oklopno vozilo u kojem su bila dvojica ukrajinskih vojnika. Vojnici su večeras uhapšeni, a ukrajinska vojska je u saopštenju potvrdila da su bili pijani kada su udarili u dete.

Ukrajinska vojska je saopštila da je privela dvojicu vojnika, osumnjičenih da su u pijanom stanju oklopnim vozilom ubili osmogodišnju devojčicu u donjeckom gradu Konstantinovka. U saopštenju ukrajinske vojske se navodi da vojnici „nisu bili u treznom stanju“, a Generalštab je istakao da neće „imati milosti“ prema onima koji su odgovorni za nesreću.

U gradu su još juče počeli neredi nakon nesreće. Ukrajinsko oklopno vozilo iznenada je skrenulo prema trotoaru i naletelo na ženu i dvoje dece. Starije dete je poginulo na licu mesta, žena je odvezena u bolnicu s teškim povredama, a beba koja je bila u kolicima, ostala je nepovređena. 

Prema svedočenju očevidaca, dvojica ukrajinskih vojnika koja su upravljala oklopnim vozilom, bila su pod vidnim uticajem alkohola i jedva su stajala na nogama kada su izašla na ulicu. Vozač je izgubio kontrolu nad tenkom, koji se kretao po trotoaru i srušio nekoliko saobraćajnih znakova.

Meštani Konstantinovke u razgovoru s novinarima navode da pijanstvo među ukrajinskim vojnicima u Konstantinovki, koja je u ovom trenutku pod njihovom kontrolom, nije retka pojava, da voze bezumno i da se ne zaustavljaju ispred semafora.

Generalni direktor Instituta za regionalne probleme Dmitrij Anatoljevič Žuravljov izjavio je da je tragedija u Konstantinovki posledica javašluka i nemarnog odnosa prema ljudima uopšte.

„Treba shvatiti da ono što se desilo u Konstantinovki može da se desi u bilo kom gradu. Na sopstvenoj teritoriji armija ne podleže kažnjavanju, ona može da čini šta god želi. Ali ukrajinska armija deluje na sopstvenoj teritoriji kao okupiranoj. To je najveći problem“.

Događaje u Konstantinovki prokomentarisali su i u ruskoj državnoj Dumi. Deputat frakcije „Pravedna Rusija“ Mihail Jemeljanov izjavio je da situacija pokazuje da se Oružane snage Ukrajine na teritorijama koje kontrolišu u Donbasu ponašaju ne kao „oslobodilačka“ nego kao „okupaciona“ armija. Jemeljanov je upozorio i na činjenicu da su vlasti izdale naređenje lokalnoj miliciji da koristi oružje kako bi porazila sopstveni narod.

Revolt meštana

Nakon nesreće meštani su kamenovali ukrajinsko oklopno vozilo, a uveče su se okupili ispred zgrade u kojoj je smeštena ukrajinska vojska, razbili su prozorska stakla na tom zdanju i zapalili i prevrnuli nekoliko vozila parkiranih u dvorištu. Na napade meštana vojnici su odgovorili pucanjem u vazduh.

Situacija u Konstantinovki tokom dana se stabilizovala, policijske snage su u pripravnosti, ali u slučaju novog talasa protesta izdato im je naređenje da pucaju na pobunjenike.

Predstavnici DNR i LNR na pregovorima u Minsku - Sputnik Srbija
DNR: Amandmanima na zakon o Donbasu, Kijev napušta pregovore

Lokalni žitelji, međutim, tvrde da se u gradu koji se nalazi pod kontrolom ukrajinskih vlasti, bez obzira na uveravanja zvaničnika da je situacija stabilizovana, sukob nastavlja — od jutra se čuju pucnji iz automatskog oružja.

Predstavnik Narodnog odreda Konstantinovke rekao je u telefonskoj izjavi za televizijski kanal Raša tudej da su u taj grad došli i borci ukrajinske nacionalističke organizacije „Desni sektor“. Prema njegovim rečima, ta organizacija napada pozicije koje brane meštani. Kada je narod krenuo ka zgradi škole da protestuje, naoružani napadači pucali su u vazduh, a potom su uhvatili trojicu ljudi, izjavio je ovaj svedok. „Narod Konstantinovke želi da 'Novorusija' uvede vojsku u grad“, naveo je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala